Menu
Magnus Carlsen slo Richárd Rapport fredag. Her er han under Norway Chess i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB

Carlsen slo tetrival – i delt ledelse i Nederland

Magnus Carlsen deler ledelsen i den prestisjetunge sjakkturneringen i nederlandske Wijk aan Zee. Han slo ungarske Richárd Rapport i den sjette runden fredag.

Av NTB | 21.01.2022 17:51:06

Sport: Seieren med hvite brikker gir Carlsen fire poeng etter de første seks rundene, og den var hans første triumf på de fire siste forsøkene. Fredagens parti ble avgjort av en tabbe av Rapport. I tillegg brukte han svært mye tid. Ungareren ga seg etter 31 trekk.

– Veldig fornøyd, og absolutt en seier jeg trengte med tanke på hvordan turneringen har vært, og hvordan de siste partiene har vært. Det var veldig mye å tenke på, og det var alltid mulig å «safe» litt med hvit, sa Carlsen til TV 2 etter partiet.

Carlsen deler turneringsledelsen med Shakhriyar Mamedyarov og Santosh Gujrathi Vidit. Carlsen har ikke møtt dem ennå. Rapport har 3,5 poeng og jager teten.

– Den seieren her er ekstremt viktig. Det er ingen avgjørende partier så tidlig i en turnering, men dette er så nær man kommer, sa verdensmesteren.

Det ga Rapport flere problemer enn Carlsen. Ungareren fikk etter hvert en veldig ujevn stilling, og der Carlsen kunne gjennomføre relativt raske trekk, ble Rapport sittende og tenke ved hver anledning. Nordmannen hadde en kontrollert stilling hele veien.

Mot slutten hadde ungareren i underkant av tre minutter på å gjøre 15 trekk mot tidskontrollen.

Det var da Carlsen var nær å få en ny dronning at Rapport ga seg. Carlsen kom til partiet med tre strake remis i bagasjen. Nå går han inn i helgen i delt ledelse.

– Det så veldig dårlig ut for ham, konkluderte Carlsen.

Lørdag skal Carlsen møte indiske Rameshbabu Praggnanandhaa med svarte brikker.

Fredagens parti startet jevnt, og sjakkcomputeren kunne ikke skille mellom duellantene etter de første åtte trekkene. De hadde også lik tidsbruk fram til det punktet. I det påfølgende trekket brukte imidlertid Rapport 26 minutter, noe som kostet ham dyrebar tid til tidskontrollen på 40 trekk. Begge hadde brukt mye tid og var på rundt 40 minutter til å utføre snaue 30 trekk.

I Rapports 21. trekk gjorde sjakkcomputerne utslag. De viste da en solid fordel til Carlsen. Den fordelen kontrollerte Carlsen etter hvert inn til seier. Ungareren lå lenge langt bak, men spilte til han ikke fant noe utvei.

(©NTB)

Flere nyheter: