Menu
Magnus Carlsen i aksjon i fjorårets Norway Chess. Foto: Carina Johansen / NTB

Carlsen skuslet bort overtak – åpnet Norway Chess med seier i armageddon

Magnus Carlsen måtte tåle poengtap i Norway Chess-åpningen da han slo kineseren Wang Hao etter armageddon tirsdag.

Av NTB | 31.05.2022 21:16:14

Sport: Som vanlig gjorde Carlsen jobben i armageddon-fasen. Der falt avgjørelsen etter 42 trekk, men langsjakken i Norway Chess kunne ha startet enda bedre for tittelforsvareren.

En ordinær seier ville gitt tre poeng, men han måtte nøye seg med halvparten. Særskilte regler i Stavanger-turneringen sier at alle uavgjorte partier skal ha en vinner.

– Det var litt shaky. Jeg sto klart best i det meste av partiet, men jeg ga ham litt flere sjanser enn jeg burde. Det er viktig å vinne armageddon-partiene, sa Carlsen til TV 2.

Trekkene satt lenge langt inne i Carlsens åpningsduell. Allerede i fjerde trekk brukte nordmannen tett på ti minutter.

Etter to timer og 13 trekk hadde Carlsen spilt seg til et solid overtak med hvite brikker. På et tidspunkt ga sjakkcomputerne ham en vinnersjanse på 80 prosent, men seieren slapp av kroken. Upresise valg sørget for det.

– Jeg er skuffet over en sekvens i langsjakkpartiet. Der mistet jeg det som var en veldig stor fordel. Praktisk sett føltes det som jeg hadde en veldig gode vinnersjanser, så det var bare dårlig (å rote det bort), sa Carlsen.

Han omtalte feilen som en «banal overseelse». Carlsen roste samtidig motstanderen.

– Etter det spilte han veldig bra. Han ga meg ikke en sjanse.

Norway Chess har vært arrangert hvert år siden 2013. De siste årene er turneringen blitt en av få som samler verdenseliten til spill på fysiske brett.

Carlsen satser på å vinne sammenlagttittelen for fjerde år på rad og ta sin femte totalt. Onsdag spiller han med svarte brikker mot amerikaneren Wesley So, som innledet med tre poeng på første forsøk.

Feltet skal gjennom ni runder. Norway Chess avsluttes 10. juni.

Carlsen er vanligvis svært sterk når han skal forbedre en gunstig stilling. Det var ikke tilfelle tirsdag, og det utnyttet Wang. Kineseren spilte godt og tvang fram remis etter 47 trekk.

Aryan Tari er andre norske innslag i Stavanger. Han holdt aserbajdsjanske Shakhriyar Mamedyarov til remis, men kom til kort i armageddon. Tapet ga Tari ett poeng.

(©NTB)