Menu
Magnus Carlsen er semifinaleklar i onlineturneringen Magnus Carlsen Invitational. Foto: Heiko Junge / NTB

Carlsen semifinaleklar – måtte kjempe tross pangstart

Magnus Carlsen måtte kjempe hardere enn ventet for semifinaleplass i sin egen onlineturnering tross en pangstart mot Levon Aronian også onsdag.

Av NTB | 17.03.2021 20:08:24

Sport: Han måtte i dagens tredje parti kjempe seg tilbake fra en nesten tapt stilling, og da partiet endte med patt etter 71 trekk var semifinalebilletten i havn. Torsdag og fredag møter han Jan Nepomnjasjtsjij i kamp om finaleplass i Magnus Carlsen Invitational.

– Jeg ble utspilt på et tidspunkt, og partiet var egentlig tapt, men på en eller annen måte greide jeg å komme meg ut av det, sa han til Chess24.

Etter å ha utklasset Aronian første dag sa Carlsen at første parti onsdag ville være nøkkelen til å unngå problemene han ofte har møtt 2. dag av utslagskamper. Han imponerte stort da han vant det med svarte brikker.

Fire trekk senere var det Aronian som måtte bruke mye tid. Armeneren tenkte i over sju minutter og ga fra seg hele overtaket han hadde på klokka og litt til. Han fant ikke like gode svar som Carlsen hadde gjort, og prosentene vippet over i Carlsens favør etter tidligere å ha vært på Aronians side.

Carlsen fortsatte å spille smart og presist, og han bygget opp et stadig klarere overtak som etter at de gikk inn i et bondesluttspill snart viste seg å være en vinnende stilling. Etter 42 trekk ga Aronian opp.

Etter sin seier med svart trengte Carlsen bare ett poeng på tre partier, altså en seier eller to remis, for å sikre semifinaleplass.

Også i det tredje partiet hadde Carlsen lange tenkepauser innledningsvis, og han gjorde noen trekk som dataprogrammene ikke likte. Aronian spilte seg til et betydelig overtak som forvandlet seg til en tilsynelatende vinnende stilling da Carlsen overvurderte verdien av et tårn.

Ifølge sjakkcomputeren hadde Aronian seierssjanse på 98, men begge spillerne hadde tidsnød i sluttspillet, og under hardt tidspress gjorde armeneren feil som kostet ham overtaket. Da det endte med patt var duellen over.

Motstander i semifinalen torsdag og fredag blir Jan Nepomnjasjtsjij, som etter uavgjort mot Hikaru Nakamura første dag utklasset amerikaneren onsdag.

Aronian kom godt forberedt med en plan om å skape kaos på brettet og lure Carlsen ut på tynn is. Etter 11 trekk tok den norske verdensmesteren en tenkepause på over fem minutter, og den brukte han godt da han la en plan for å håndtere situasjonen.

Carlsen virket ikke særlig ivrig på å dele ut et knockoutslag allerede i neste parti. Han spiste middag mens han i et udramatisk parti kontrollerte inn til remis etter 41 trekk. Igjen tok han en lang tenkepause, denne gang etter 12 trekk, men denne gang pønsket han ikke ut en plan som satte motstanderen til veggs.

(©NTB)

Flere nyheter: