Menu
Jan Nepomnjasjtsjij tapte siste parti i VM-kandidatturneringen i sjakk, men han hadde allerede sikret seg retten til å møte Magnus Carlsen til VM-duell i høst. Foto: Berit Roald / NTB

Carlsen-rival Nepomnjasjstsjij avsluttet med tap

Jan Nepomnjasjtsjij tapte for Ding Liren i siste runde av kandidatturneringen i sjakk, dagen etter at han sikret retten til å utfordre Magnus Carlsen i høst.

Av NTB | 27.04.2021 17:09:35

Sport: Russeren sto som vinner av kandidatturneringen i Jekaterinburg etter nest siste runde og hadde råd til å tape for kineseren. Partiet var over allerede etter 35 trekk.

Det var Nepomnjasjtsjijs annet tap på de 14 partiene. Han tapte også siste parti før turneringen i mars i fjor ble avbrutt halvveis på grunn av koronasituasjonen. Da var det Maxime Vachier-Lagrave som slo ham. Ellers ble det fem seirer og sju remis for 30-åringen.

– Den som vinner kandidatturneringen er en verdig utfordrer. Jan har historisk vært en vanskelig motstander for Magnus, og han er på vei opp. Han har lenge vært talentfull, men han har først de siste årene prestert veldig bra. Jeg håper han ikke tar det siste steget, men han har potensial til å gjøre det. Han slo de andre på overbevisende vis, sa Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen til Chess24 tirsdag.

– Det er lenge siden sist, og jeg savner spenningen. Nå kan vi snart begynne forberedelsene. Tidligere har vi fått bra folk til å hjelpe oss, og vi gjør sikkert det igjen. Hvem? Det har jeg nok ikke lov til å fortelle, da får jeg vel sparken.

Nielsen sa at en av dem som hjalp til i VM-duellen i Sotsji i 2014 blir uaktuell.

– Det er vel kjent at Jans sekundant (Vladimir Potkin) hjalp oss da, men det går nok ikke i høst.

Maxime Vachier-Lagrave, som fikk plass i kandidatturneringen da Teimur Radjabov helt i starten av pandemien trakk seg på grunn av virusfrykt, endte på 2.-plass etter å ha avsluttet med seier over Wang Hao. Franskmannen endte dermed et halvt poeng bak Nepomnjasjtsjij.

Wang Hao endte sist, og kineseren uttalte etterpå at han gir seg med turneringssjakk.

Da Magnus Carlsen var ekspertkommentator for Chess24 i forrige uke, sa han at en VM-duell mot Caruana eller Ding i utgangspunktet ville være åpen, mens han vil være ganske klar favoritt mot alle andre.

VM-duellen skal avvikles i Dubai i tiden 24. november til 16. desember. Det spilles da best av 14 partier.

Carlsen har vært verdensmester siden 2013.

Dansken sa at det begynner å krible litt med tanke på høstens VM-duell.

Anish Giri og Fabiano Caruana endte ytterligere halvpoenget bak, mens Ding måtte nøye seg med femteplassen. Han ble hektet helt av under første halvdel av turneringen i fjor.

(©NTB)

Flere nyheter: