Menu
Magnus Carlsen leder etter første finaledag i Champions Chess Tour-turneringen. Foto: Carina Johansen / NTB

Carlsen-overtak i finalen: – Preget av stundens alvor

Magnus Carlsen leder finalen i årets sjuende Champions Chess Tour-turnering etter 2,5-0,5-seier over indiske Arjun Erigaisi lørdag.

Av NTB | 24.09.2022 20:50:48

Sport: Nordmannen trenger med det «kun» uavgjort over fire partier søndag for å ta sin fjerde seier totalt og sin annen strake i årets Champions Chess Tour. Carlsen vant også turneringen i Miami i august.

Med to seirer og én remis lørdag ser det lyst ut for 31-åringen. Carlsen har storspilt i den pågående turneringen og suser mot en ny tittel.

Han står med 17 seirer på 24 partier og har blant annet tapt et parti med vilje mot amerikanske Hans Niemann. Noen remis har det også blitt.

– Det føltes som om han var preget av stundens alvor, for han var ikke på sitt beste, sa Carlsen om unge Erigaisi.

Aldri har en motstander greid å komme tilbake og vinne over Carlsen etter å ha havnet under 0-2 i Champions Chess-sammenheng.

– Jeg har valgt hvit hver gang nå, så har jeg tapt to ganger i første parti. Det er dette jeg ønsker. Det blir ofte 2-0 siden de må ta store sjanser.

Carlsen startet lørdag med å vinne med hvite brikker. Fordelen svingte mellom duellantene i åpningspartiet, før nordmannen etter hvert fikk opparbeidet seg et solid overtak han ikke ga fra seg.

Dermed trengte Carlsen remis for å sikre seieren på første dag, noe han greide med hvite brikker. Dermed var det ikke nødvendig å spille det fjerde partiet.

Erigaisi må vinne søndag for å ta kampen til lynsjakk og eventuelt armageddon i jakten på å stoppe den seiersvante nordmannen.

Den 19 år gamle inderen havnet på annenplass i de innledende rundene bak Carlsen. Som følge av seieren i grunnspillet kunne Carlsen velge hvilken farge han skulle starte med. Det ble hvit og en suksess.

Dermed var Erigaisi avhengig av en seier på de neste tre partiene, men allerede i det neste ble han igjen møtt med storspill i motsatt ende. Med svarte brikker tilrev Carlsen seg en fordel han fullbyrdet til triumf.

(©NTB)