Menu
Magnus Carlsen fra årets Norway Chess 2022 i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB

Carlsen med pangstart på VM i fischersjakk – leder første gruppekamp

Magnus Carlsen koblet tidlig grepet og slapp det aldri i åpningspartiet mot Vladimir Fedosejev i fischersjakk-VM. De møtes igjen før poeng blir delt ut.

Av NTB | 25.10.2022 18:01:08

Sport: Med hvite brikker fikk Carlsen kjapt et overtak i Reykjavik. Etter fire trekk mente sjakkcomputeren at nordmannen hadde en ledelse på over én bonde på brettet.

Forspranget bare økte utover i partiet. Etter 20 trekk slo Carlsen til med et dronningoffer. Fedosejev kjempet videre en stund til, men til slutt ga russeren opp. De tok hverandre i hendene etter 25 trekk.

– Det var veldig interessant i fire trekk, så gjorde han en stor feil. Han mistet alt av utvikling og fikk det vanskelig med å redde det, sa Carlsen til NRK om møtet med Fedosejev.

Duellen mellom dem er ikke over. Fedosejev får en sjanse til å utligne om han lykkes med seier med hvite brikker. Det deles ut to poeng for sammenlagtseier, ett for uavgjort og null for tap.

Fischersjakk ble oppfunnet av legenden Bobby Fischer i 1996. Varianten er mer uoversiktlig og uforutsigbar enn vanlig sjakk. Der står offisersbrikkene tilfeldig oppstilt.

Sjakkdisiplinen fikk offisielt VM-status av Fide i 2019. Samme år ble første mesterskap arrangert med finalerunder på Henie Onstad Kunstsenter i Høvik. Wesley So slo da Carlsen i finalen.

I årets mesterskap får spillerne bare 25 minutter på å gjøre unna de første 30 trekkene. Deretter deles det ut fem nye minutter i tillegg til fem sekunder for hver brikkeflytting fra trekk 31.

Det er gruppespill i to grupper innledningsvis. De to beste i hver gruppe går til semifinaler. Både i lørdagens semifinaler og søndagens finale spilles det best av fire partier.

(©NTB)