Menu
Magnus Carlsen overlistet Levon Aronian i første kvartfinalekamp. Bildet er fra da de to møttes ved sjakkbrettet i Stavanger sist høst. Foto: Carina Johansen / NTB

Carlsen med pangåpning på kvartfinalen i egen turnering

Magnus Carlsen hadde nok en god åpningsdag i cupspillet i Champions Chess Tour. Nordmannen mener onsdagens første parti blir nøkkelen til å nå semifinalen.

Av NTB | 16.03.2021 20:08:47

Sport: Carlsen utklasset tirsdag Levon Aronian i første kamp i kvartfinalen i Magnus Carlsen Invitational. Den norske verdensmesteren vant 2,5-0,5 på en dag der han vant de to første partiene og hadde full kontroll.

Dermed er han i førersetet før den potensielt avgjørende kvartfinalekampen onsdag. Carlsen har vært i tilsvarende situasjon tidligere, og ofte har han slitt på dag to etter å ha vunnet på første dag.

– Det handler om å være opplagt. Forberedelsene til det første svarte partiet vil være viktig for å sette tonen for resten av dagen. Det har egentlig vært problemet mitt i de andre turneringene, forklarte Carlsen til Chess24 etter tirsdagens seier.

– Det blir alltid masse spenning den andre dagen. Så tipset er å droppe å se på den første dagen og vente til den andre, sa han til TV 2.

– Jeg tror veldig mye handler om det første partiet i morgen (onsdag). Det er det jeg kommer til å fokusere på, la han til.

Annet parti var enda mer imponerende av Carlsen, som da hadde svarte brikker. Han spilte raskt og skaffet seg tidlig en fordel. Mot slutten havnet Aronian i ordentlig tidsnød, og da klarte han ikke å avverge en ny Carlsen-seier.

– Jeg er veldig fornøyd med spillet og holdningen min i dag. Jeg var veldig rolig og konsentrert, relativt opplagt og ganske godt forberedt i tillegg, sa han.

Aronian gjorde en feil med et løpertrekk ganske tidlig i partiet. Han prøvde seg senere på noen fikse varianter, men klarte ikke å vippe Carlsen av pinnen.

I stedet koblet Carlsen grepet om partiet. Han kunne også utnyttet stillingen på brettet til å vinne igjen mot en Aronian som så ut til å ha gitt opp, men etter et raskt tårnsluttspill endte partiet i remis etter 47 trekk. Dermed vant Carlsen kampen 2,5-0,5.

Onsdag møtes de to igjen i inntil fire nye hurtigsjakkpartier. Carlsen blir semifinaleklar med uavgjort eller bedre. Dersom Aronian skulle klare å vinne, vil kvartfinalen avgjøres i lynsjakk og eventuelt armageddon.

Sjakkeneren svarte noe fleipete til dem som etterlyste en jevnere første kamp der man kunne fått et spennende fjerde parti.

Carlsen åpnet kvartfinalen med hvite brikker og dro kjapt nytte av at han spilte raskere enn motstanderen. Aronian merket etter hvert tidspresset, og etter 60 trekk hadde Carlsen ifølge sjakkcomputeren en seierssjanse på 96 prosent. I sluttspillet spilte han til slutt ut armeneren.

Det tredje partiet åpnet han med såkalt Berlin-forsvar og gikk åpenbart for en trygg remis. Aronian svarte derimot med aggressivt spill ettersom det var vinn eller forsvinn for ham.

(©NTB)

Flere nyheter: