Menu
Magnus Carlsen under Norway Chess 2020. Foto: Carina Johansen / NTB

Carlsen må ut i omspill i bronsefinalen etter krisestart

Magnus Carlsen kom skjevt ut og tapte med både svarte og hvite brikker på dag to av bronsekampen mot Ding Liren i Champions Chess Tour. Dermed blir det omspill.

Av NTB | 04.07.2021 15:38:53

Sport: Carlsen spilte med svarte brikker i første parti, og klarte ikke unngå tap. Heller ikke med hvite brikker i parti to klarte Carlsen å unngå nedtur. Etter en svært utradisjonell åpning fikk Carlsen en dårlig stilling i sluttspillet, som Ding utnyttet.

– Det er en komplett krise for Magnus, sa TV 2s sjakkekspert Maud Rødsmoen etter andre parti.

I søndagens tredje parti valgte Carlsen å gi seg da han ikke så noen mulighet til seier. Dermed blir det et omspill om tredjeplassen i turneringen til tross for at Carlsen vant første dag lørdag. I omspillet skal det spilles lynsjakk og eventuelt armageddon.

Også i semifinalen mot Levon Aronian fikk Carlsen overtaket med seier første dag, før det kollapset på dag to.

– Nå er det fullstendig krise for Carlsen her, sa TV 2s sjakkekspert Maud Rødsmoen da Carlsen gjorde flere trekk på rad som ga Ding en stor fordel.

I denne turneringen har Carlsen slitt i dronningsluttspillene. Det gjorde han søndag også. Ding fikk en fribonde, som ble en ekstra dronning, samtidig som han holdt sin egen konge trygt beskyttet. Da var partiet tapt for Carlsen, som ga opp partiet.

– Magnus er vanligvis en av verdens beste i et dronningsluttspill, men ikke i denne turneringen, sa sjakkekspert Hans Olav Lahlum.

– Det har vært en veldig dårlig start på dagen for Magnus, slo Lahlum fast.

I tredjepartiet gikk Carlsen for seier med svarte brikker, men da han så at det var umulig valgte han heller å gi seg enn å kjempe for et betydningsløst remis.

I finalen mot Vladislav Artemjev sikret Levon Aronian seg turneringsseier med 2–0 på andre dag, etter også å ha vunnet første dag.

Carlsen fikk store problemer med svarte brikker i første parti, men klarte å redde seg inn til et dronningsluttspill, en form nordmannen vanligvis har god kontroll på.

I andre parti valgte Carlsen en utradisjonelt åpning da han spilte bonden sin til B3. Carlsen hadde tidvis latterkrampe i partiet, men midtveis hadde Ding spilt seg til et solid overtak med sine svarte brikker.

(©NTB)