reklame
Menu
Magnus Carlsen Chess Tour blir sommerens store høydepunkt for sjakkfansen.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Carlsen lanserte sjakk-tour

Magnus Carlsen er klar med «sjakkens Grand Slam» på nettet. Han spiller selv de fire turneringene som kulminerer med finale i august.

Av NTB | 14.05.2020 13:18:13

Sport: Presentasjonen av sjakktouren ble gjort i Oslo sentrum torsdag ettermiddag. Den norske verdensmesteren følger opp suksessen fra online-turneringen Magnus Carlsen Invitational, og den neste turneringen spilles fra 19. mai.

Premiepotten er totalt 1 million dollar, som tilsvarer 10,14 millioner kroner etter dagens kurs.

På spørsmål om hvor premiepengene kommer fra, svarer Arne Horvei fra Carlsens team:

– Chess24 jobber med å ordne finansiering til turneringen. De er en del av selskapsstrukturen til PlayMagnus. Det er de som operativt tegner avtalen, men det er mange som er involvert i arbeidet. Og det er ikke gitt at dette gir overskudd. Dette er kvalifisert gambling, sier Horvei til NTB.

Carlsen selv gleder seg stort.

– Det er ikke noe som tyder på at det blir turneringer ved sjakkbrettet med det første. Dette vil fylle et tomrom både for spillere og for gamle og nye sjakkfans rundt om i verden, sier Carlsen.

En rekke av de beste spillerne i verden vil delta i Carlsens tour. I neste turnering, som har fått tilnavnet Rapid Challenge, deltar blant andre Hikaru Nakamura, Sergej Karjakin, Ding Liren, Alireza Firouzja og Levon Aronian.

Også Magnus Carlsen Invitational, som Carlsen vant i starten av mai, regnes som en del av touren.

– Det var veldig tilfredsstillende å vinne. Det var mange tette og jevne kamper, sier han til NTB.

– Ikke veldig mye har skjedd, egentlig. Jeg har slappet av litt og nytt at landet har blitt åpnet litt og litt, sier han med et lurt smil.

– Det er ikke så lett å spille langsjakkpartier når man sitter hjemme. Det er vanskelig å konsentrere seg og få den samme følelsen der. Samtidig føler jeg at formatet med kortere partier fungerer på nett – både for spillerne og dem som ser på, sier Carlsen.

Før han går i gang med Rapid Challenge, skal han både spille Steinitz Memorial og feire 17. mai.

– Det blir veldig spennende å spille mot så mange gode lynsjakkspillere.

Også Magnus Carlsen Invitational regnes inn som en del av Magnus Carlsen Chess Tour. Turneringsplanen ser slik ut:

* Magnus Carlsen Invitational: 18. april-3. mai

* Rapid Challenge: 19. mai-3. juni

* Online Chess Masters: 20. juni-5. juli

* Legends of Chess: 21. juli-5. august

* Finaleturnering: 9.–20. august.

Nettstedet Chess24.com vil sørge for kommentering av turneringene på ni språk. I Norge skal hele touren i tillegg sendes direkte på TV 2.

Alle turneringene skal spilles i hurtigsjakkformat. I partiene starter spillerne med 15 minutters betenkningstid, og de får ti sekunder ekstra per trekk.

(©NTB)

Flere nyheter: