Menu
Magnus Carlsen i Dubai. Foto: Kamran Jebreili / AP / NTB

Carlsen i ledelsen i sjakk-VM etter maratonparti: – Dramatisk

Magnus Carlsen klarte endelig å nedkjempe Jan Nepomnjasjtsjij og er dermed i ledelsen i sjakk-VM etter et dramatisk «maraton» på over sju timer.

Av NTB | 03.12.2021 21:45:20

Sport: Stillingen er 3,5-2,5 til Carlsen etter det sjette partiet, som ikke sluttet før etter 136 trekk. Det er klart mest av alle partier hittil i verdensmesterskapet og ny rekord i VM-historien.

Carlsen sikret seieren etter å ha stanget lenge mot slutten. Han vant etter at duellantene hadde spilt i sju og en halv time. Og dermed var rekken på 19 remis i ordinære VM-partier brutt.

– Det var dramatisk for meg og. Det var litt opp og ned. Jeg følte at sjansene mine lå i å prøve på noe så sent som mulig, sa Carlsen til NRK etter partiet.

– Jeg overså et par ting som var unødvendige, sa Carlsen om feilene.

Det endte imidlertid med seier til Carlsen etter at Nepomnjasjtsjij gjorde en tabbe som nordmannen utnyttet.

– Jeg følte at jeg måtte spille for mer enn remis etter åpningen. Generelt var det et jevnt parti, men etter 40 trekk begynte det å gå dårligere for meg. Livet går videre, sa Nepomjasjtsjij på pressekonferansen etter partiet.

– Han utnyttet de små fordelene han fikk, sa russeren om sin norske motstander.

Begge hadde fryktelig dårlig tid mot slutten av tidskontrollen på 40 trekk, og begge gjorde feil som ga motstanderen en fordel. Fram til da hadde det vært et jevnt parti.

«Nepo» måtte i ettertid av tabben spille gode trekk, men han fikk stor hjelp av Carlsen, som gjorde et tabbetrekk like etterpå. Dermed var russeren i førersetet. Men Nepomnjasjtsjij var, i likhet med Carlsen, under sterkt tidspress og greide ikke å utnytte fordelen.

Men dramatikken var ikke over. «Nepo» gjorde et nytt tabbetrekk like etterpå, men etter som at fordelen han hadde var høy, ble stillingen jevn uten å gi Carlsen fordel.

Den muligheten tok den norske mesteren denne gang med begge hender, men han måtte imidlertid kjempe lenge for seieren. Han stanget hardt mot slutten og løste til slutt flokene på brettet og sikret seieren.

Førstemann til 7,5 poeng blir verdensmester. Et eventuelt omspill skjer 15. desember.

Det sjuende partiet spilles lørdag.

«Nepo» gjorde en stor tabbe i det 31. trekket fredag og satte seg selv i en vanskelig posisjon da han flyttet løperen feil vei. Carlsen gjorde også feil i partiet som bød på mye dramatikk.

Carlsen fikk en fordel etter at Nepomnjasjtsjij gjorde et tabbetrekk i det 31. trekket. Derfra så det ut til å gå mot seier for Carlsen.

Spillerne fikk én time mer å tenke på etter 40 trekk, noe som roet ned tempoet i trekkene i partiet. Men i det 53. trekket flyttet Nepomnjasjtsjij dronningen feil og ga med det Carlsen en ny liten fordel.

Magnus Carlsen har vært verdensmester i langsjakk uavbrutt siden 2013. Han har vunnet dueller mot Vishy Anand (to ganger), Sergej Karjakin og Fabiano Caruana. Forrige mesterskap ble spilt i 2018.

(©NTB)

Flere nyheter: