Menu
Magnus Carlsen fra årets Norway Chess. Onsdag ble det kjent at han ikke stiller i VM for å forsvare tittelen i langsjakk. Foto: Carina Johansen / NTB

Carlsen gir slipp på VM-tittelen i langsjakk: – Ikke motivert

Magnus Carlsen (31) stiller ikke til ny VM-kamp i klassisk sjakk. Han har vært verdensmester uavbrutt siden 2013, men til neste år er det over.

Av NTB | 20.07.2022 12:40:44

Sport: Han forteller om avgjørelsen i videopodkasten «The Magnus Effect».

– Jeg har informert teamet mitt, Fide (Det internasjonale sjakkforbundet) og Jan (Nepomnjasjtsjij) om at jeg ikke kommer til å spille den kommende VM-kampen i langsjakk, sier Carlsen.

Som regjerende mester skulle han opprinnelig ha møtt Nepomnjasjtsjij til ny duell i første halvdel av 2023. Carlsen slo russeren klart (7,5-3,5) i tittelkampen i Dubai før jul.

– Jeg ikke er motivert til å spille nok en kamp. Jeg føler rett og slett at jeg ikke har mye å tjene på det. Det er ikke noe jeg spesielt liker å spille. Selv om en slik kamp sikkert ville være interessant av historiske grunner, så vil jeg ikke spille den, sier sjakkeneren.

Nepomnjasjtsji kvalifiserte seg nylig som Carlsens utfordrer ved å vinne kandidatturneringen i Madrid. Nå får han i stedet Ding Liren som motstander i neste års mesterskap. Kineseren ble toer sammenlagt i den spanske hovedstaden.

Merittlista hans består også av en rekke VM-titler i hurtig- (3) og lynsjakk (5). 31-åringen har ingen planer om å slutte som elitespiller.

– Så det er helt klart: Jeg gir meg ikke med sjakk, og jeg vil fortsatt være aktiv. Jeg liker å spille turneringer, og det er mye som skjer framover. Jeg nyter det bedre enn VM, sier han.

Fortsatt har han et mål om å bryte milepælen 2900 poeng på Fide-ratingen. Carlsen har verdensrekorden på 2882 fra mai 2014 og august 2019.

– Jeg håper å komme nærmere. Det vil åpenbart bli tøft, men i år har jeg i det minste greid å holde ratingen oppe. Jeg ser fram til å forbedre meg, gjøre ting riktig og slippe å bry meg om VM.

– Det er riktig at jeg var i Madrid og møtte Fide-ledelsen i forbindelse med avslutningen av kandidatturneringen. Jeg stilte ingen krav, og hadde ingen forslag, men var der for å fortelle dem at jeg ikke vil forsvare tittelen i den neste VM-kampen, bekrefter Carlsen.

Han sier at de hadde en liten diskusjon. Noen av forslagene fra Fide falt i smak, men det fikk ham ikke til å snu. Carlsen legger til at han er komfortabel med avgjørelsen.

Carlsen lukker ikke døra for å delta i langsjakk-VM på et senere tidspunkt. Han er blitt verdensmester i disiplinen fem ganger (2013, 2014, 2016, 2018 og 2021).

Den spanske storavisen El Pais meldte nylig at Carlsen var i samtaler med Fide-presidenten Arkadij Dvorkovitsj tidligere i måneden.

(©NTB)