reklame for smiaa
Menu
President Donald Trump kunngjorde gjeninnføring av toll på canadisk aluminium da han talte på et arrangement på en Whirlpool-fabrikk torsdag. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix

Canada varsler mottiltak etter at USA gjeninnfører toll på aluminium

Canada varsler mottiltak etter at USAs president Donald Trump torsdag sa at han gjeninnfører en tollsats på 10 prosent på import av aluminium fra nabolandet.

Av NTB | 07.08.2020 02:18:41

Økonomi og næringsliv: Gjeninnføring av toll er uberettiget og uakseptabelt, og Canada kommer til å slå tilbake med tiltak, dollar for dollar, uttalte visestatsminister Chrystia Freeland torsdag.

Noen timer tidligere sa Trump at Canada «utnytter oss, som vanlig». Uttalelsen om en av USAs viktigste handelspartnere kom på en Whirlpool-fabrikk i Clyde i delstaten Ohio.

– Jeg har signert en erklæring som forsvarer amerikansk industri ved å gjeninnføre aluminiumstoll for Canada, sa Trump.

Trump fjernet i mai i fjor den høye tollen på stål og aluminium fra Canada som han hadde innført året før. Betingelsen var ifølge Trump at «de ikke oversvømmer landet vårt med eksporter og dreper alle våre aluminiumsjobber».

– Canadiske aluminiumsprodusenter har brutt den forpliktelsen, sa presidenten torsdag, med henvisning til at USAs nasjonale sikkerhet svekkes.

Freeland viser til at canadisk aluminium i flere tiår har bidratt til å styrke USAs nasjonale sikkerhet.

– I tiden med en global pandemi og økonomisk krise vil ny toll som kommer til å føre til høyere kostnader for produsenter og forbrukere, være den siste tingen som canadiske og amerikanske arbeidere trenger. Fri flyt av handel blir vanskeliggjort, og økonomien på regionalt og nasjonalt nivå blir skadelidende, sa Freeland.

(©NTB)

Flere nyheter: