Menu
Canadas statsminister Justin Trudeau. Foto: Adrian Wyld / The Canadian Press via AP / NTB

Canada: Støre og Trudeau diskuterte russisk aggressivitet og destabilisering

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Canadas statsminister Justin Trudeau diskuterte den spente situasjonen i Øst-Europa i en telefonsamtale fredag.

Av NTB | 05.02.2022 10:05:41

politikk: Samtalen var den første Støre har hatt med Trudeau siden han ble statsminister.

– La oss holde kontakten, Jonas, skriver Canadas statsminister på Twitter.

I et sammendrag av samtalen skriver Trudeaus kontor at de to bekreftet det nære forholdet og behovet for samarbeid.

– Statsministrene delte sine bekymringer om Russlands aggressive og destabiliserende handlinger i og rundt Ukraina og understreket behovet for at Russland konstruktivt tar del i diplomatiet, skriver Trudeaus kontor.

Det er frykt i Nato for en russisk invasjon i Ukraina, noe russerne på det sterkeste har avvist tross troppeforflytninger til grensen.

På spørsmål fra NTB om den forskjellige ordbruken i pressemeldingen fra Trudeau og den fra Statsministerens kontor her hjemme, svarer Støre slik:

– Samtalen med statsminister Trudeau avdekket stor grad av enighet i vurderingene av Russlands opptreden. Russland må deeskalere og prioritere en politisk løsning. USA og Nato står klare til å videreføre forhandlinger.

Flere av Støres europeiske kolleger har den siste tiden hatt telefonsamtaler med Russlands president Vladimir Putin. Støre har ikke snakket med ham.

– I denne situasjonen er det avgjørende at allierte står sammen og sender en klar og omforent beskjed til Moskva, sier den norske statsministeren.

Det kan leses som et klart signal om at Canada og Norge er enig om at Ukraina må få bli del av Nato hvis landet ønsker, noe Russland krever ikke skal skje.

Også Sverige og Finland har vært opptatt av å understreke denne rettigheten i den anspente situasjonen i Europa.

Støre opplyser at han takket Canada for samarbeidet om den globale pandemidugnaden.

Toppmøtet om inkludering av personer med nedsatt funksjonsevne var også tema i samtalene. Norge, Ghana og International Disability Alliance (IDA) skal sammen være vertskap for toppmøtet 16. til 17. februar 2022.

– Det vil være et betydelig bidrag til arbeidet med å styrke inkluderingen av personer med nedsatt funksjonsevne. Vi må alle gjøre vårt for å sørge for at det blir vellykket, sier Støre.

– Vi deler bekymringen for russisk styrkeoppbygging mot Ukraina og støtter det diplomatiske arbeidet som pågår for å unngå at det kommer til en militær konflikt. Jeg delte norske erfaringer med naboskapet med Russland, sier Støre i en pressemelding.

Også i pressemeldingen fra Canada legges det vekt på styrken i et forent Nato. Begge ledere understreket at alle land har rett til selv å velge hvordan de vil organisere sikkerhetspolitikken.

Statsministrene snakket også om situasjonen i Afghanistan og behovet for å styrke menneskerettighetene der, samt koronapandemien og klimaendringer.

(©NTB)

Flere nyheter: