Menu
Farmasøyt Barbara Violo i Toronto viser fram et glass med AstraZeneca og Oxford-universitetets koronavaksine. Foto: Nathan Denette / The Canadian Press via AP / NTB

Canada stanser AstraZeneca-vaksinering

Canada har stanset bruken av koronavaksinen fra AstraZeneca og Oxford-universitetet for personer under 55 år.

Av NTB | 30.03.2021 02:54:13

Medisin og helse: Stansen ble kunngjort av landets provinser, som administrerer helsevesenet i landet, mandag, etter anbefaling fra landets nasjonale rådgivende vaksineutvalg Naci.

Stansen gjelder mens det undersøkes nærmere om det finnes eventuelle forbindelser mellom denne vaksinen og sjeldne tilfeller av blodpropp og lave blodplatenivåer.

– Det er betydelig usikkerhet rundt fordelene ved å gi AstraZenecas covid-19-vaksine til voksne under 55 år, gitt den mulige risikoen, sier rådets nestleder Shelley Deeks.

Rådet viser til nye tall fra Europa som antyder at risikoen for blodpropp kan være 1 av 100.000, noe som er langt mer enn 1 av 1 million, som man antok tidligere.

Flesteparten av dem som har utviklet blodpropp etter å ha fått vaksinen i Europa, er kvinner under 55 år, og dødelighetsraten blant dem som har fått blodpropp, er på 40 prosent. Blodpropp i disse tilfellene oppstår typisk mellom 4 og 20 dager etter å ha fått vaksinen, og symptomene kan ligne på slag eller hjerteinfarkt, opplyser canadiske helsemyndigheter.

Health Canada opplyser at det ikke er innkommet noen meldinger om blodpropp hos personer som har fått denne vaksinen der i landet.

Denne uken ventes Canada å motta 1,5 millioner doser av AstraZeneca-vaksinen fra USA. Naci opplyste ikke mandag hva som i så fall vil skje med disse.

(©NTB)

Flere nyheter: