reklame
Menu
Gjerningsmannen ble innhentet av politiet på en bensinstasjon i Enfield utenfor Halifax i provinsen Nova Scotia søndag. Foto: Tim Krochak / The Canadian Press via AP / NTB scanpix

Canada i sorg etter at minst 18 ble drept i skytedrama i Nova Scotia

18 personer ble drept i skytedramaet i Nova Scotia i Canada. Gjerningsmannen var tannlege og skal ha hatt sterk interesse for politiarbeid.

Av NTB | 20.04.2020 21:47:21

Kriminalitet og rettsvesen: Politiet har tidligere uttalt at de ikke tror helgens masseskyting var en terrorhandling. De undersøker mulige koblinger til koronakrisen.

Skyteepisoden er den dødeligste i Canadas historie, og politiet utelukker ikke at det kan være flere ofre som ennå ikke er funnet.

Gjerningsmannen er av politiet identifisert som 51 år gamle Gabriel Wortman. Han ble drept i en skuddveksling med politiet.

Gjerningsmannen satte også fyr på flere bolighus. Personene ble drept på 16 ulike steder.

Statsminister Justin Trudeau ber pressen om å la være å nevne navnet til gjerningsmannen og heller ikke vise bilder av ham.

– Ikke gi denne personen gaven av å være vanæret, sier Trudeau, som framholder at svært mange av innbyggerne i Nova Scotia har en direkte tilknytning til ett eller flere av ofrene.

– Hele provinsen og landet sørger akkurat nå idet vi forsøker å forstå noe som er uforståelig, sier Trudeau.

Wortman var ifølge canadiske medier protesetannlege med klinikker i Halifax og Dartmouth. De skal ha vært stengt som følge av koronautbruddet.

51-åringen skal ha vært lidenskapelig interessert i politiarbeid, og det hevdes også at han hadde et alkoholproblem.

En politikvinne er blant de drepte, og en annen politibetjent ble såret.

– Vi tror det er én person som er ansvarlig for alle drapene, og at han alene kjørte rundt i den nordlige delen av provinsen og utførte det som ser ut som flere drap, opplyser politiinspektør Chris Leather.

Gjerningsmannen ble søndag innhentet av politiet på en bensinstasjon i Enfield utenfor Halifax, der han havnet i en skuddveksling med politiet.

– Det faktum at denne personen hadde en uniform og en politibil til disposisjon, peker mot at det ikke var en tilfeldig handling, sier Leather.

Canada har langt strengere våpenpolitikk enn sitt naboland USA. I 1989 ble 14 kvinnelige studenter skutt og drept av en mann på en yrkesskole i Montreal, noe som førte til en innstramming i våpenlovene.

Da hadde han utkledd som politimann kjørt rundt i fire småbyer i provinsen Nova Scotia på østkysten av Canada og skutt mot mennesker i tolv timer. Noen ser ut til å ha vært tilfeldige ofre, mens andre var personer som Wortman kjente, følge politiet.

Han opplyser at det skal holdes en minneseremoni for de døde på Facebook fredag ettersom koronautbruddet gjør det umulig å møtes fysisk.

Hendelsen startet i en liten by kalt Portapique lørdag kveld, da politiet fikk melding om en bevæpnet mann. De ga innbyggerne beskjed om å låse hjemmene og søke tilflukt i kjellere.

Flere nyheter: