powergym
Menu
Alexander Nix er suspendert fra stillingen som direktør i Cambridge Analytica (CA). Foto: AP / NTB scanpix

Cambridge Analyticas direktør suspendert etter nye avsløringer

Direktøren i Cambridge Analytica (CA) er suspendert etter at han i hemmelige opptak hevdet at selskapet spilte en stor rolle i å sikre Donald Trump valgseieren.

Av NTB | 20.03.2018 20:40:56

Vitenskap og teknologi: Tirsdag viste britiske Channel 4 opptak der CAs direktør Alexander Nix skryter av det skandalerammede selskapets påståtte rolle i å sikre Trumps knappe valgseier i 2016.

– Vi gjorde alle undersøkelsene, all data, alle analyser, all målretting, vi styrte den digitale kampanjen, TV-kampanjen og våre data preget hele strategien, sier Nix i opptaket, som ble gjort av en reporter som lot som han var en potensiell kunde av CA.

Videre hevdes det i Channel 4-reportasjen at CA med sitt bidrag hjalp Trump til seier med bare 40.000 stemmers overvekt i tre delstater, noe som skal ha sikret ham presidentposten til tross for at Hillary Clinton fikk over 3 millioner flere stemmer på landsbasis.

Styret viser til uttalelsene Nix kommer med i opptaket, samt andre anklager mot direktøren.

Nix avviser at han og selskapet har gjort noe galt og sier til BBC at opptakene ble gjort for å sette CA i forlegenhet.

– Vi anser dette som et koordinert angrep fra mediene som har pågått i mange, mange måneder med den hensikt å skade selskapet som hadde noe å gjøre med valget av Donald Trump, sier han.

Informasjonen skal ha blitt brukt til å forutsi og påvirke velgernes valg, og analyser ble solgt til Trumps valgkampstab.

EU-parlamentet og det britiske parlamentet vil nå ha svar fra Facebook-sjef Mark Zuckerberg på hvordan dette kunne skje. Samtidig granskes Facebook og CA av det britiske datatilsynet, og ifølge flere medier har også amerikanske myndigheter iverksatt gransking av Facebook.

– Facebook må overfor representantene for 500 millioner europeere klargjøre at persondata ikke blir benyttet for å manipulere demokratiet, tvitrer Tajani.

– Det er nå på tide at vi får nøyaktige opplysninger om denne katastrofale svikten fra en Facebook-representant med tilstrekkelig autoritet, mener formannen i Mediekomiteen i det britiske underhuset, Damian Collins.

Påtalemyndighetene i de amerikanske delstatene Massachusetts og New York har sendt brev til Facebook med krav om at selskapet beskytter brukernes informasjon.

– Hele selskapet er opprørt over at vi ble bedratt. Vi er forpliktet til å rette oss sterkt etter våre retningslinjer om å beskytte persondata og vil ta alle nødvendige skritt for å sørge for at dette skjer, heter det fra Facebooks hovedkvarter.

Facebook-aksjen har falt over 9 prosent på børsen i USA etter at saken ble rullet opp i helgen.

Samtidig med at Channel 4 viste opptakene, opplyste styret i selskapet at Nix er suspendert med umiddelbar virkning i påvente av en «full, uavhengig gransking» av saken.

New York Times og The Observer avdekket i helgen at Cambridge Analytics (CA) skal ha samlet inn personopplysninger om opp til 50 millioner Facebook-brukere, noe CA selv har benektet.

– Vi har invitert Mark Zuckerberg, opplyser EU-parlamentets president Antonio Tajani.

Facebook sier selskapet er opprørt over CAs misbruk av personopplysninger og hevder å ha blitt bedratt.

(©NTB)