Menu
Norwegian søker om rekonstruksjonsprosess i Norge etter at de mandag fikk konkursbeskyttelse i Norge. Foto: Carina Johansen / NTB

Byfogden i Oslo sier ja til Norwegians begjæring om rekonstruksjon

Oslo byfogdembete godkjenner flyselskapet Norwegians begjæring om rekonstruksjon, opplyser selskapet i en børsmelding.

Av NTB | 08.12.2020 11:08:16

Økonomi og næringsliv: – Selskapet kan dermed gå fram med tosporsprosessen som planlagt, skriver Norwegian i en børsmelding.

Norwegian kom med begjæringen under den midlertidige rekonstruksjonsloven som gjelder fram til nyttår. Advokat Håvard Wiker er oppnevnt som rekonstruktør. Retten vil om kort tid oppnevne medlemmer i kreditorutvalget, som vil bistå flyselskapet under forhandlingene.

I tirsdagens kjennelse påpeker retten at selv om prosessen i Irland kan være tilstrekkelig til å gjøre flyselskapet levedyktig, innebærer mangelen på norske regler om anerkjennelse av utenlandske insolvensprosesser at Norwegian må åpne en parallell rekonstruksjon i Norge.

Videre anser retten at prosessen i Norge med fordel kan koordineres med prosessen i Irland, ettersom dette vil øke sannsynligheten for et vellykket resultat.

En rekonstruksjon vil være i alle parters interesse, da en konkurs vil medføre et helt ubetydelig utbytte til kreditorene, heter det.

Ved utgangen av september hadde flyselskapet omløpsmidler på 9,6 milliarder kroner, hvorav 3,4 milliarder kroner i kontanter. Den kortsiktige gjelden utgjorde da rundt 16 milliarder kroner.

«Basert på nåværende kjente kostnadskutt er det anslått at selskapet vil gå tomt for kontanter i løpet av første halvår neste år,» skriver dommer Leif Villars-Dahl.

Etter en samlet vurdering finner retten at det er sannsynlig at flyselskapet vil kunne oppnå en avtale om rekonstruksjon med sine kreditorer.

Kjennelsen fra byfogdembetet kan ikke ankes.

Norwegian forsøker nå å berge virksomheten gjennom flere kanaler. Mandag ble det kjent at irsk rett har innvilget konkursbeskyttelse for to av Norwegians datterselskaper i Irland.

Ifølge kvartalsrapporten fra november er Norwegians gjeld på 66,8 milliarder kroner.

Flere nyheter: