Menu
Pete Buttigieg leder i Iowa med 62 prosent av stemmene offentliggjort. Foto: Elise Amendola / AP / NTB scanpix

Buttigieg leder i Iowa: – En forbløffende seier

Pete Buttigieg sier at uansett hva som skjer videre, er det foreløpige resultatet i Iowa en seier for hans valgkamp. Hakk i hæl følger Bernie Sanders.

Av NTB | 05.02.2020 01:15:52

Politikk: – Dette er ekstraordinært, sier 38 år gamle Buttigieg til CNN etter at knapt to tredeler av stemmene fra mandagens nominasjonsvalg i Iowa blant Demokratene ble offentliggjort.

– Uansett hva som skjer videre, så det er det ubestridt at det her er en forbløffende seier for denne valgkampen, dette kandidaturet og denne visjonen som dere alle har vært en del av, sier Buttigieg i en tale fra New Hampshire.

Han understreket at alle stemmene ikke er offentliggjort ennå, men han sier at det likevel er en seier for valgkampen hans.

Buttigieg talte etter at 62 prosent av stemmene fra valgkretsene ble offentliggjort. Onsdag morgen norsk tid var 71 prosent av stemmene klare, og fortsatt leder Pete Buttigieg foran senator Bernie Sanders.

Buttigieg har fått 26,8 prosent av stemmene, mens Sanders ligger på 25,2 prosent. Deretter følger senator Elisebeth Warren med 18,4 prosent, mens tidligere visepresident Joe Biden får 15,4 prosent.

Den tidligere ordføreren fra South Bend i Indiana sier fra New Hampshire at han med det foreløpige resultatet har tatt sin plass i kampen om å erstatte dagens president.

Det er i New Hampshire det neste nominasjonsvalg finner sted, 11. februar.

– Resultatet, håper jeg, også betyr noe for mange mennesker som lurer på om de passer inn, mennesker som er annerledes, mennesker som ikke vet om de hører hjemme i samfunnet eller i familien. Dette er et bevis på at du kan tro på deg selv og dette landet, sier den tidligere ordføreren som er homofil.

Tidligere visepresident Joe Biden har seilt opp som en av favorittene i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat, men foreløpig er han på en fjerdeplass.

– Vi kjempet hardt i Iowa. Nå er vi godt posisjonert for å gjøre det bra i resten av landet. Men det er ikke tid til å hvile. Vi må være forberedt på å ta valgkampen til New Hampshire, Nevada, South Carolina og videre. I mellomtiden angriper Trump meg i ett kjør, sier Biden.

Han legger samtidig vekt på at resultatene som nå offentliggjøres er sikre og korrekte.

Det er ukjent når resten av stemmene vil bli offentliggjort.

Nominasjonsvalget i Iowa, som ble holdt som folkemøter eller såkalte velgerforsamlinger, gikk av stabelen mandag, og resultatene var opprinnelig ventet å komme ved 4-tiden natt til tirsdag norsk tid.

Men tekniske problemer har gjort at resultatene har blitt kraftig forsinket. Ifølge Demokratene var det problemer med en app der resultatene fra alle folkemøtene skulle meldes inn, som er årsaken til forsinkelsen.

Torbjørn Lindstrøm Knutsen, professor i statsvitenskap ved NTNU, sa til NTB tirsdag kveld at det ikke er uvanlig med kaos i forbindelse med nominasjonsvalgsresultater. Han mener at det ikke er kaoset rundt offentliggjøringen av resultatene som er problemet for Demokratene, men heller at de ikke har en klar leder som utmerker seg.

– Det ligger tre eller fire kandidater veldig tett på hverandre, og det antyder at det demokratiske paritet har problemer med å velge en klar kandidat – og at det er strid innad i partiet, sa Knutsen.

Det er langt fra sikkert at vinneren av mandagens valg kommer til å bli Donald Trumps utfordrer i presidentvalget 3. november. Men skal man tro statistikken, er sjansene gode.

Fem av de sju siste vinnerne har endt opp med å bli Demokratenes presidentkandidat, blant dem er både Al Gore, John Kerry, Barack Obama og Hillary Clinton. Sistnevnte vant knapt over en av dette årets favoritter, Bernie Sanders, for fire år siden.

Buttigieg startet talen med å fortelle at valgkampen hans startet for et år siden med bare fire ansatte, ingen kjente navn, ingen penger og en strategi som ingen levnet mye håp.

Leder for Demokratene i Iowa, Troy Price, opplyser på en pressekonferanse tirsdag kveld at forsinkelsen av resultatene er «uakseptabel».

De siste 20 årene har alle som har endt opp som Demokratenes presidentkandidat, vunnet nominasjonsvalget i Iowa.

Flere nyheter: