Menu
Joe Biden har valgt Pete Buttigieg (38) som transportminister. Her er Biden på et valgkamparrangement i Atlanta i Georgia til støtte for de to demokratiske senatorene Raphael Warnock og Jon Ossoff. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

Buttigieg blir Bidens transportminister – milepæl for amerikanske homofile

Joe Biden har valgt Pete Buttigieg (38) som transportminister. Han blir han den første åpent homofile ministeren i USA noensinne.

Av NTB | 16.12.2020 02:53:21

Sosiale forhold: Natt til onsdag bekrefter Biden at Buttigieg blir første åpent homofile som noen gang har sittet i en amerikansk regjering.

– Denne nominasjonen er en milepæl i en kamp som har pågått i flere tiår for å sikre at LHBT-personer er representert i myndighetene på alle nivåer, sier Annise Parker, leder for organisasjonen Victory Institute.

Nyhetsbyråene AP og Reuters fikk tirsdag kveld bekreftet av kilder at Buttigieg er valgt til transportminister i Bidens påtroppende regjering. Også CNN og andre medier meldte at Buttigieg lå best an i kampen om ministerposten.

Biden sier i en uttalelse at Buttigieg er en «patriot og problemløser som står for det beste av det vi er som nasjon».

– Jeg nominerer han til transportminister fordi denne posisjonen binder sammen så mange av det utfordringene og mulighetene som ligger framfor oss, sier Biden.

– Jobber, infrastruktur, likeverd og klima er alle en del av transportdepartementet, som er ansvarlig for noen av våre mest ambisiøse planer for å bygge en bedre framtid, sa den kommende presidenten videre.

President Donald Trump har i flere år lovet at det vil komme en ny stor transportpakke, men det har ikke blitt noe av.

– Det er det største komplimenten jeg kan gi et menneske. Og som Beau har han en ryggrad av jern, sa Biden på et valgkampstevne sammen med 38-åringen tidligere i år.

Med Buttigieg i ministerposten, får USA også en norsktalende transportminister.

Buttigieg, ble kjent i USA som Ordfører Pete etter at han i åtte år fra 2012 til 2020, var ordfører i South Bend, Indiana. Han lærte seg norsk blant annet for å lese Bjørnstjerne Bjørnson, Sigrid Undset og Knut Hamsun.

Buttigieg tok i 2014 sju måneders pause fra sin ordførergjerning for å tjenestegjøre som etterretningsoffiser i Afghanistan. Han har vært gift med ektemannen Chasten Buttigieg siden 2018.

Valget viser at Biden vil ha et departement som spiller en aktiv rolle i å håndtere klimakrisen, ifølge avisen.

Biden har også valgt Gina McCarthy til å lede den et ambisiøst klimaarbeid på hjemmebane. McCarthy, som tidligere har ledet miljødirektoratet EPA og arbeidet med Barack Obamas plan for ren energi, er nå aktuell som klimakoordinator i Det hvite hus.

Transportdepartementet har blant annet ansvaret for USAs motorveier, fly, og tog. Det er ventet at departementet vil spille en viktig rolle i Biden-administrasjonens arbeid med å få USA ut av den økonomiske krisen i kjølvannet av koronapandemien.

Joe Biden har tidligere sammenlignet Buttigieg med sin avdøde sønn, Beau.

Tirsdag ble det kjent at Biden også har valgt elbil-entusiast og tidligere guvernør i Michigan Jennifer Granholm til USAs nye energiminister. Det opplyser kilder til avisen Washington Post og nyhetsbyrået AP.

(©NTB)

Flere nyheter: