Menu
Under pandemien har den fremre inngangen på busser vært stengt. Hvis sjåføren klarer å ha to meters avstand til andre, slipper han eller hun å bruke munnbind, slår Helsedirektoratet fast. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Bussjåfører slipper munnbind

Helsedirektoratet slår fast at bussjåfører ikke skal pålegges å bruke munnbind – såframt de klarer å overholde tometersregelen.

Av NTB | 31.03.2021 11:51:56

Økonomi og næringsliv: Det er Yrkestrafikkforbundet (YTF) som har bedt direktoratet om en presisering angående dette.

Bakgrunnen er at flere kommuner gjennom egne koronaforskrifter har pålagt sjåfører å bruke munnbind når det er passasjerer i bussen.

I sitt svar understreker Helsedirektoratet at bussjåfører treffer mange passasjerer hver dag og derfor er utsatt for smitte.

– Avstandskravet er derfor svært viktig å overholde, spesielt i en situasjon med mye smitte i befolkningen. Samtidig er det nødvendig å sikre tilstrekkelig syn for fører av buss etter vegtrafikkloven, heter det.

– Vi er helt enige med Helsedirektoratet i at også bussjåfører skal kunne pålegges å bruke munnbind når de er i kontakt med passasjerene og ikke kan opprettholde avstandskravet. Samtidig er vi glade for at de har gjort samme vurdering som oss angående kjøring, altså at det er helt avgjørende med god sikt og at munnbind derfor er en dårlig idé, sier generalsekretær Jensrud.

– Munnbind kan føre til dugg på brillene til sjåføren, og dermed får man ikke tilstrekkelig sikt. Da kan det oppstår farlige situasjoner, som kan sette både sjåfør og passasjerer i fare, sier Trond Jensrud, generalsekretær i YTF.

Hvis sjåførene har omgang med passasjerer når bussen står stille, kan de pålegges å bruke munnbind, opplyser Helsedirektoratet.

(©NTB)

Flere nyheter: