reklame
Menu
Burundis president gjennom de siste 15 årene, Pierre Nkurunziza, døde tirsdag av et hjerteinfarkt, ifølge regjeringen i landet. Foto: AP / NTB scanpix

Burundis omstridte president er død

Burundis avtroppende president Pierre Nkurunziza er død, 55 år gammel. Ifølge regjeringen i landet fikk han hjertestans.

Av NTB | 09.06.2020 17:49:39

Politikk: Pierre Nkurunziza har styrt Burundi siden 2005. Da han stilte til valg for en tredje periode i 2015, utløste det en voldsbølge som krevde 1.200 menneskeliv og drev 400.000 på flukt fra Burundi.

I 2018 kunngjorde Nkurunziza at han ikke aktet å stille til valg for en ny periode, og 20. mai i år ble presidentens håndplukkede etterfølger, den tidligere generalen Evariste Ndayishimiye, valgt til president i det lille sentralafrikanske landet.

Nasjonalforsamlingen utnevnte imidlertid Nkurunziza til «øverste rådgiver», og det var ventet at han ville få betydelig innflytelse over den nye presidenten.

Burundi har de siste årene vært herjet av politisk vold og menneskerettighetsbrudd, og i månedene fram mot valget kom det nesten daglig rapporter om bortføringer, tortur, drap og trakassering av opposisjonelle og medier.

Regjeringen i Burundi kastet nylig ut den stedlige representanten for Verdens helseorganisasjon (WHO) og kastet også ut FNs menneskerettighetseksperter etter at de la fram en rapport som dokumenterte over 300 utenomrettslige henrettelser i landet.

I 2017 konkluderte FNs granskingskommisjon for Burundi med at det var grunn til å tro at det ble begått forbrytelser mot menneskeheten i Burundi, og året etter la kommisjonen fram en ny rapport som rettet en anklagende pekefinger mot presidenten.

(©NTB)

Flere nyheter: