reklame for Sheiken Bowling
Menu
Frivillige deler ut mat i gata Hos i Ungarns hovedstad Budapest under koronakrisen i slutten av april. Foto: MTI via AP / AP / NTB scanpix

Budapests befolkning får bevegelsesfriheten tilbake

Fra og med neste uke får innbyggerne i Budapest og omegn lov til å forlate hjemmene sine uten å oppgi noen god grunn, opplyser regjeringen i Ungarn.

Av NTB | 16.05.2020 18:02:44

Politikk: Begrensningene på bevegelser i hovedstadsregionen oppheves fra mandag av, kunngjorde statsminister Viktor Orbán lørdag.

Han slo fast at det er gjort tilstrekkelig framgang i kampen mot koronaviruset til at noen av de strengeste smitteverntiltakene kan oppheves.

Tiltakene som ble innført nasjonalt 28. mars, ble opphevet i resten av Ungarn for nesten to uker siden.

Butikker av alle slag får igjen holde åpent så lenge de vil, men tre timer på morgenkvisten vil fortsatt være reservert for kunder over 65 år. Restauranter og uteserveringer, parker, lekeplasser og dyrehager får åpne i hovedstaden.

– På briljant vis har vi vunnet det første slaget mot epidemien, takket være tiltak som ble innført tidlig, og disiplinen fra borgerne på landsbygda og i hovedstaden, sier Orbán i en Facebook-melding lørdag.

Den ungarske nasjonalforsamlingen ga i mars Orbáns regjering ekstraordinær myndighet til å håndtere pandemien – men uten å sette noen sluttdato.

Fredag sa statsministeren at han er innstilt på å gi fra seg de utskjelte fullmaktene han fikk til å styre ved dekret, i slutten av mai.

Siden fullmakten ble innført, har Orbán utstedt over 100 dekreter, hvorav noen har krenket innbyggernes rettigheter på flere felt, blant annet ansattes rettigheter.

Krisefullmakten ble kraftig fordømt av opposisjonen og i utlandet, ikke minst fordi den ikke var tidsbegrenset.

Påbud om bruk av munnbind og avstandsregelen på halvannen meter gjelder fortsatt i hele landet.

Smittespredningen har falt kraftig i Ungarn, spesielt i Budapest, ifølge myndighetene. Fram til lørdag var det påvist 3.473 smittetilfeller og 448 koronarelaterte dødsfall i EU-landet med en befolkning på nesten 10 millioner.

(©NTB)

Flere nyheter: