Menu
Stortingsrepresentant Geir Toskedal (KrF). Foto: NTB Scanpix

– Bryt ensomhet og drøs litt

- Utbruddet av koronaviruset gir også en fare for spredning av ufrivillig ensomhet. Det mener Stortingsrepresentant Geir Sigbjørn Toskedal (KrF).

Av Egil M Solberg | 18.03.2020 12:31:25

Koronakrisen: Folkehelseinstituttet ber alle med influensaliknende symptomer til å holde seg hjemme, også de med lette symptomer.

Å holde avstand til andre nå er ekstremt viktig for å hindre og forsinke smitten. Strenge besøksrestriksjoner er innført på alle helseinstitusjoner over hele landet.

– Det er avgjørende at vi følger myndighetenes anbefalinger og pålegg. Liv og helse for de risikoutsatte gruppene er første prioritet, sier Toskedal.

Han advarer samtidig om at mange ufrivillig kan bli isolert i ensomhet.

– Samtidig må vi huske at det også er fare for spredning av ufrivillig ensomhet og konsekvenser av det. De som allerede er ensomme kan bli enda mer isolert fra fellesskapet. Ufrivillig ensomhet og pålagt isolasjonen forverrer hverdagen og kan gi helseutfordringer både for den enkelte og for samfunnet, skriver Toskedal i en pressemelding.

Han understreker at man nå må være fike med å ta vare på hverandre i denne vanskelige tiden.

– Å høre fra en venn, slektning eller pårørende kan ha stor betydning og få varig verdi. Kanskje noen også trenger praktisk hjelp. Slik kontakt kan være det som gir mening i tilværelsen, og være deres beste lyspunkt som fordriver ensomheten. Å bli sett og hørt – det øker livsgleden og gir medmennesker egenverdi i kjedsomheten, skriver han.

Epidemien er på mange måte en oppvekker for betydningen av sosiale fellesskap i jobb og fritid, mener han.

– Vi ser at situasjonen nå heldigvis utløser dugnadsånd og velvilje som fyller oss med glede og takknemlighet: Takk til dere som står på! Men alle kan yte litt for å prøve å inkludere mennesker som er i ensomhet. Alle har nemlig behov for sosial kontakt, skriver Toskedal.

Han ber oss også om å tenke langsiktig og gjøre det vi kan for å motvirke sosial tilbakegang.

– Vi kan utnytte de tekniske muligheter som finnes for å ivareta og forbedre våre sosiale kontakter. Å bryte ensomhet bygger tillit, skaper varme og er helsefremmende for alle parter. Det vil hjelpe når neste krise kommer, men vel så viktig: det vil hjelpe oss til å skape et varmere samfunn som er mindre preget av engstelse og ensomhet. Da kan vi i etterkant se tilbake på perioden der noe som skjedde faktisk ble verdifullt – tross alt, avslutter han.

Flere nyheter: