Menu
En ukrainsk politimann hjelper en liten jente til å flykte fra Kyiv-forstaden Irpin. Foto: AP / NTB

Brudd på våpenhvile førte nok en gang til stans i evakuering av sivile i Ukraina

Masseflukten fra ukrainske byer fortsetter samtidig som det kommer nye anklager om russiske angrep mot evakueringsruter.

Av NTB | 08.03.2022 13:59:33

Politikk: Russland lovet tirsdag morgen nok en gang våpenhvile for å gi sivile anledning til å forlate hovedstaden Kyiv og byene Tsjernihiv, Sumy, Kharkiv og Mariupol via avtalte ruter.

Våpenhvilen var et resultat av forhandlinger mellom partene mandag og ble kunngjort av Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia på et hastemøte i Sikkerhetsrådet samme kveld.

I byen Sumy nordøst i Ukraina kunne de første gå om bord i busser i morgentimene, livredde etter en ny natt med russiske angrep som ifølge en talsmann for påtalemyndigheten i byen kostet 21 sivile livet, blant dem to barn.

Da hundrevis av sivile fra Irpin forsøkte å ta seg inn til Kyiv søndag, endte det tragisk da russiske styrker angrep et veikryss som de måtte passere. Minst åtte mennesker ble drept.

– Angrepenes gjentatte natur, som ifølge regjeringen kostet minst åtte sivile liv, tyder på at Russland brøt internasjonal humanitær lov ved å gjennomføre vilkårlige og overdrevne angrep, uten å gjøre alt for å unngå sivile tap, konkluderer Human Rights Watch.

Dersom ukrainske byer tømmes for sivile, blir det lettere for Russland å gjennomføre massiv bombing uten å risikere store sivile tap. Det blir også lettere å legitimere langvarig beleiring, sier han til TT.

Den ukrainske etterretningstjenesten (SBU) har flere ganger vist fram fanger for mediene der de unge soldatene har måttet ta avstand fra Russlands krigføring og Putin.

– Krigsfanger og sivile som er tatt til fange, skal behandles med verdighet, understreker ICRC.

– Fanger er absolutt beskyttet mot mishandling og eksponering for offentlig nysgjerrighet, inkludert bilder som spres offentlig og i sosiale medier, slår de videre fast.

Også fra Kyiv-forstaden Irpin var evakueringen i morgentimene i gang, ifølge ukrainske myndigheter, noe som ble bekreftet av BBCs journalister på stedet.

Flere nyheter: