Menu
Longyearbyen har fortsatt internettforbindelse, men ingen reservekapasitet på den. Foto: Tore Meek / NTB

Brudd på deler av internettforbindelsen til Svalbard

Én av de to forbindelsene på Svalbardfiberen er ute av drift, noe som betyr at det ikke er reservekapasitet i internettforbindelsen til øyriket.

Av NTB | 09.01.2022 08:47:03

Vitenskap og teknologi: Feilen oppsto fredag morgen, skriver Space Norway, som eier forbindelsen mellom Svalbard og Harstad.

– Det er fullgod forbindelse på den andre forbindelsen, men det er ikke redundans i kommunikasjonen mellom Svalbard og fastlandet, skriver selskapet.

Man har feilsøkt etter problemet siden fredag morgen, og samme kveld ble det oppdaget en feil på strømmatingen mellom 130 og 230 kilometer fra Longyearbyen. Der går kabelen fra relativt grunt til svært dypt vann, og for å reparere skaden må man få tak i et større, havgående kabelleggingsfartøy.

– Hvordan skaden har oppstått er ikke avklart, men dette undersøkes nærmere, skriver Space Norway.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier i en pressemelding at hun er orientert om situasjonen. Hennes departement er ansvarlig for Svalbard.

– Justis- og beredskapsdepartementet følger situasjonen og holdes løpende orientert om arbeidet med feilsøking via Nærings- og fiskeridepartementet, som eier Space Norway. Departementet har også løpende kontakt med Sysselmesteren for Svalbard, sier Enger Mehl.

Flere nyheter: