Menu
Sjefforhandlerne Jørn Eggum i Fellesforbundet og Stein Lier-Hansen i Norsk Industri før forhandlingsstart for tariffoppgjøret og kravoverrekkelse i forrige uke. Foto: Terje Pedersen / NTB

Brudd mellom partene i lønnsoppgjøret i industrien

Fellesforbundet har brutt forhandlingene om årets lønnsoppgjør med Norsk Industri. Dermed må partene møte hos Riksmekleren.

Av NTB | 15.03.2022 13:25:11

Økonomi og næringsliv: – Forhandlingene går ikke raskt nok framover. Vi trenger mer struktur i arbeidet og noen som borrer i kravene våre. Derfor er det på tide å ta dette videre, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Fellesforbundet meldte brudd i forhandlingene tirsdag, og partene møtes dermed hos Riksmekleren klokken 15 for å planlegge frivillig mekling.

– Når arbeidsgiver ikke er villig til å imøtekomme våre krav, har vi behov for Riksmeklerens hjelp for å komme videre, sier Eggum.

Lønnsforhandlingene gikk i gang onsdag i forrige uke da Fellesforbundet og Norsk Industri overrakte hverandre sine krav.

Mens Fellesforbundet krever økt kjøpekraft til sine medlemmer etter to magre år, maner Norsk Industri til varsomhet. Bakteppet er krigen i Ukraina, som driver prisene i landet oppover.

Teknisk beregningsutvalg (TBU) la forrige uke fram en oppdatert prognose for hvor mye prisene vil stige i Norge år. Der ble prisveksten oppjustert fra 2,6 til 3,3 prosent.

Årets lønnsoppgjør er et såkalt hovedoppgjør, altså forhandles det både om lønn og andre rettigheter.

Først ut er Fellesforbundet, Parat og Norsk Industri, som utgjør det såkalte frontfaget. I praksis betyr det at konkurranseutsatt industri forhandler først og setter rammen for etterfølgende oppgjør.

(©NTB)

Flere nyheter: