Menu
Storbritannias finansminister Rishi Sunak (i bakgrunnen) trekker seg fra regjeringen i protest mot statsminister Boris Johnson. Foto: AP / NTB

Britiske statsråder trekker seg i protest mot Boris Johnson

Finansminister Rishi Sunak og helseminister Sajid Javid trekker seg fra Boris Johnsons regjering og sier at de har mistet tillit til britenes statsminister.

Av NTB | 05.07.2022 20:31:04

Politikk: – Det synes klart for meg at denne situasjonen ikke vil endre seg under din ledelse, og du har derfor mistet min tillit, skriver Javid i sitt oppsigelsesbrev til statsminister Boris Johnson.

– Innbyggerne forventer med rette at det blir styrt på skikkelig vis, kompetent og seriøst, skriver Sunak i sitt brev.

– Jeg innser at dette kan bli min siste ministerpost, men jeg mener at dette er standarder det er verdt å kjempe for, og det er derfor jeg går av, skriver han videre.

I brevet til Sunak heter det blant annet at statsministeren har satt enorm pris på rådene han har gitt og at han vil savne å jobbe med ham.

Javid takkes blant annet for å ha tjent landet på utmerket vis, og det heter videre i brevet at han vil bli dypt savnet.

Sunak blir erstattet av nåværende utdanningsminister Nadhim Zahawi, som igjen blir erstattet av Johnson-allierte Michelle Donelan. Javid blir erstattet av Steve Barclay, nåværende stabssjef ved Johnsons kontor.

– Statsministeren har ikke lenger min støtte, og jeg tror heller ikke at han har partiets eller landets støtte lenger, sa han.

– Av den grunn syns jeg at han bør gå av, la Afolami til og bekreftet deretter at han selv trekker seg som nestleder for toryene.

Johnson innrømmet tirsdag å ha glemt at han alt i 2019 var blitt fortalt om anklagene mot Pincher, som ble regnet som en av hans nære politiske allierte.

Nylig måtte det også avholdes suppleringsvalg i to kretser fordi de konservative representantene derfra måtte gå av. Den ene etter å ha sett på porno under et møte i parlamentet, den andre etter å ha blitt dømt til fengsel for overgrep på en 15 år gammel gutt.

Partygate førte til en mistillitsavstemning mot statsministeren i de konservatives partigruppe i parlamentet, som Johnson overlevde på hengende håret.

De to har hatt ansvaret for det som regnes som Storbritannias to største utfordringer for tiden, de stadig økende levekostnadene som gjør at mange briter sliter med å få endene til å møtes og etterspillet etter koronapandemien som har krevd svært mange liv i Storbritannia og har kostet samfunnet dyrt.

Både Sunak og Javid er også nevnt som mulige etterfølgere etter Johnson, og avgangene blir av enkelte derfor sett på som posisjonering i håp om at hans tid som partileder og statsminister snart er omme.

Johnson skriver i brev til både Sunak og Javid at han er lei for at de går av, og han takker dem for innsatsen, skriver Sky News.

Noen timer etter statsrådenes kunngjøringer sa også nestlederen i Det konservative partiet, Bim Afolami, på direktesendt TV at han trekker seg fra posten.

De to statsrådene kunngjorde sin avgang kort tid etter at Johnson ble tvunget til å beklage håndteringen av skandalen rundt torypolitikeren Chris Pincher, som i forrige uke ble suspendert fra Det konservative partiet etter anklager om at han skal ha tafset på to menn i fylla.

Det har også stormet rundt Johnson etter den mye omtalte partygate-skandalen, der han og flere andre høytstående torypolitikere ble ilagt bøter for å ha festet da Storbritannia var under strenge koronarestriksjoner.

Politiske kommentatorer betegner Sunaks og Javids avganger som et stort nederlag for Johnson, som mange mener bør gå av som partileder og statsminister.

Flere nyheter: