reklame for Utvik Autoservice
Menu
Storbritannias helseminister Matt Hancock sier noen barn har dødd av et sjeldent betennelsessyndrom som han frykter har forbindelse til koronaviruset. Foto: AP / NTB scanpix

Syndrom hos barn kan være forbundet med korona

I Storbritannia har flere barn dødd av en sjelden betennelsessykdom som forskere tror kan være forbundet med covid-19, opplyser helseminister Matt Hancock.

Av NTB | 28.04.2020 15:03:05

Politikk: Barna har ikke vært syke i forveien, skriver Reuters.

– Det er noen barn som har dødd, som ikke hadde underliggende helseproblemer, sier Hancock til LBC Radio. Men antallet er lavt, understreker han.

– Det er en ny sykdom som vi tror kan være forårsaket av koronaviruset, men vi er ikke 100 prosent sikre. Men dette er noe vi er urolige for, sier Hancock.

Ifølge avisa Guardian har minst tolv barn blitt lagt inn på sykehus.

Medisinsk direktør Stephen Powis ved NHS sier til BBC at de nylig har blitt klar over problemet.

– Det er bare de siste dagene vi har sett rapporter om dette, sier han.

– Foreløpig er det ingen grunn til alarm. Noen av barna som det meldes om fra Storbritannia, hadde covid-19, andre hadde det ikke. Det betyr at det er vanskelig å si at disse symptomene har noen sammenheng med koronaviruset, sier Greve-Isdahl til VG.

Hun er mer urolig for hva slags virkning et slikt varsel kan ha.

– Det er mer egnet til å skape ubegrunnet frykt blant foreldre enn noe annet. Barn har vist seg å tåle covid-19 godt, sier Greve-Isdahl.

Blant symptomene er høy feber og hovne arterier. Sykdommen minner om Kawasaki-sykdommen, som er mer vanlig i deler av Asia.

Britiske og italienske medisinske eksperter gransker nå om det der en mulig forbindelse mellom koronaviruset og utbruddene av den alvorlige betennelsessykdommen.

Også nord i Italia, et av områdene som er hardest rammet av koronapandemien, er det rapportert om et usedvanlig høyt antall barn under ni år som er rammet.

Ifølge Powis er det for tidlig å si om den nye barnesykdommen er forbundet med korona. Chris Whitty, den britiske regjeringens øverste medisinske rådgiver, mener på sin side at dette er «høyst sannsynlig».

I Storbritannia har det offentlige helsevesenet NHS sendt ut et varsel til legene om at intensivavdelinger i London og andre deler av landet har fått inn alvorlig syke barn med uvanlige symptomer, skriver BBC.

Overlege og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet mener på sin side det er liten grunn til bekymring.

Enkelte av barna, men ikke alle, har testet positivt for koronaviruset.

(©NTB)

Flere nyheter: