reklame for Utvik Autoservice
Menu
Den antatt mer smittsomme virusvarianten fra Storbritannia er påvist i Norge, opplyser FHI. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB

Britisk virusvariant påvist i Norge

To reisende fra Storbritannia som ankom Norge i desember, har fått påvist den britiske virusvarianten. Dermed er varianten bekreftet i Norge for første gang.

Av NTB | 27.12.2020 17:08:10

Medisin og helse: Begge ble testet etter at de utviklet symptomer og er deretter blitt isolert. Det er ikke kjent hvor de smittede befinner seg.

– Smittesporingsteamene i kommunene vil nå følge opp i henhold til gjeldende rutiner for personer som får påvist den engelske virusvarianten, med ekstra testing og tettere oppfølging av nærkontakter for å redusere risiko for eventuell videre spredning, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

Foreløpig er det kun i noen deler av Storbritannia at man vurderer at den nye varianten kan ha bidratt til raskere smittevekst, og det foregår undersøkelser for å si noe sikrere om det.

Viruset har vært til stede i Danmark i flere uker uten at det har endret smittesituasjonen, ifølge FHI.

De vante smittevernetiltakene som vasking av hender, holde avstand og holde seg hjemme når man er syk, gjelder fortsatt, også med den nye mutasjonen, opplyser Vold.

Den britiske koronamutasjonen antas å være mer smittsom, men ser ikke ut til å gi noe større risiko for alvorlig sykdom.

– Noen få tilfeller av denne varianten er påvist i et titalls europeiske land, men det er grunn til å tro at varianten også kan finnes i land der man ikke undersøker genomet til viruset, og derfor ikke kan oppdage mutasjoner. Når flere land starter med slike undersøkelser, vil vi få bedre innsikt i utbredelsen av denne varianten, forklarer Vold.

(©NTB)

Flere nyheter: