Menu
Demonstranter utenfor rettslokalet i Paralimni mandag. Saken har vakt sterke reaksjoner, og kvinnens advokater har varslet at de kommer til å anke. Foto: Petros Karadjias / AP / NTB scanpix

Britisk tenåring får reise hjem etter dom for falsk voldtektsanklage på Kypros

En ung kvinne fra Storbritannia er dømt til fire måneders betinget fengsel i en kypriotisk domstol for å ha løyet om at hun ble gjengvoldtatt på Kypros.

Av NTB | 07.01.2020 10:39:44

Kriminalitet og rettsvesen: 19-åringen omfavnet smilende familiemedlemmer og forlot rettslokalene gråtende etter at dommeren i Paralimni forkynte straffen mandag.

Utenfor hadde det samlet seg en gruppe demonstranter, deriblant rundt 50 støttespillere som hadde reist dit fra Israel.

– Ikke vær redd, vi tror deg, ropte demonstrantene.

Den britiske 19-åringen tilbrakte nesten en måned i varetekt i fjor, før hun ble løslatt mot kausjon og ilagt reiseforbud. Hun ble pågrepet da hun trakk tilbake sin anklage om at tolv unge israelere utsatte henne for overgrep i fjor sommer.

Saken har vakt protester i Storbritannia og oppfordring til turistboikott av øya. Utenriksminister Dominic Raab sier han har delt sin uttrykkelige bekymring over saken med kypriotiske myndigheter.

19-åringens advokater har varslet at dommen blir anket. De sier hun ble gjengvoldtatt på et hotellrom i Ayia Napa 17. juli, før hun flyktet til sitt eget hotell der en lege undersøkte henne og kontaktet politiet.

Dommeren har ikke tatt stilling til disse påstandene.

De tolv tenåringene i alderen 15 til 18 år ble pågrepet i juli og løslatt samme måned da alle siktelser mot dem ble frafalt. De reiste hjem og ble ikke innkalt som vitner i saken mot briten.

Dommer Michalis Papathanasiou gjentok at kvinnen har begått en alvorlig forbrytelse.

– Alle bevis viser at hun løy og forhindret politiet i å utføre andre seriøse oppgaver, sa han.

Likevel er han villig til å gi henne en ny sjanse, sa dommeren og viste blant annet til kvinnens unge alder, mentale tilstand og studieplaner.

Det betyr at hun kan vende hjem til Storbritannia tirsdag, opplyser hennes advokat til BBC. Kvinnen er også dømt til å betale drøyt 1.400 kroner i sakskostnader.

Påtalemyndigheten mener kvinnen villig skrev og signerte uttalelsen der de opprinnelige påstandene ble trukket tilbake, ti dager etter at de ble fremsatt.

Kvinnen sa i rettssaken i oktober at dette skjedde under press, at hun ble truet med pågripelse og nektet tilgang til advokat.

Rettighetsgrupper har krevd gransking av politiets håndtering av saken.

Tenåringen sier at politiet på Kypros presset henne til å feilaktig tilstå at hun hadde løyet, noe politiet benekter.

Kvinnen ble i forrige uke kjent skyldig etter tiltalen om å ha forårsaket «offentlig ugagn» gjennom falske anklager. Tirsdag falt dommen på fire måneders betinget fengsel.

Kvinnens advokater mener rettssaken, som strakte seg over flere måneder i fjor høst, har vært preget av feil og mangler både fra etterforskere og rettsvesenet.

(©NTB)

Flere nyheter: