Menu
Politistyrker på vei inn i Ryanair-flyet fredag ettermiddag. Flyet ble undersøkt av politiets bombegruppe, men det ble ikke funnet noen bombe. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Britisk statsborger siktet for bombetrussel mot Ryanair-fly

Politiet har pågrepet og siktet en britisk 51-åring for å ha stått bak en bombetrussel mot et Ryanair-fly fra London til Oslo fredag formiddag.

Av NTB | 17.07.2020 19:02:59

Økonomi og næringsliv: Hendelsen startet da politiet mottok melding om at det var fremsatt en bombetrussel mot passasjerflyet klokken 11.50 fredag. Trusselmeldingen var skrevet på en lapp som ble funnet om bord i flyet, har Ryanair opplyst til VG.

Da flyet landet på Gardermoen kort tid senere, ble de 142 passasjerene og seks besetningsmedlemmene fraktet vekk i busser.

Politiet pågrep samtidig en 51 år gammel britisk statsborger, som de mistenker for å ha stått bak truslene.

Politiet mener fredagens hendelse har sammenheng med en lignende situasjon som skjedde med et annet Ryanair-fly tidligere denne uken.

– Det er naturlig å se de to hendelsene i sammenheng, og det blir etterforskningsrelaterte spørsmål som vi skal undersøke, sier leder for felles operative tjenester i Øst politidistrikt, Olav Unnestad til NTB.

Den andre trusselsituasjonen fant sted på et Ryanair-fly fra Krakow til Dublin tidligere denne uken. Der ble det funnet en lapp på toalettet hvor det sto at det var eksplosiver om bord på flyet.

Flyet fra Krakow ble tvunget til å lande på Stansted lufthavn i London. To menn på henholdsvis 26 og 47 år ble i etterkant pågrepet av politiet i Essex for å ha stått bak truslene, ifølge BBC. Ingen mistenkelige gjenstander ble funnet på dette flyet.

– Det er flere grunner til at vi anholdt ham, og det vil vi komme tilbake til senere når etterforskningen er kommet i gang, sier Unnestad til NTB.

51-åringen skal bli avhørt så fort som mulig, opplyser politiet.

En stund senere bekreftet det danske forsvaret at de to flyene var blitt sendt opp til passasjerflyet over Skagerrak.

De to jagerflyene brøt lydmuren på vei oppover, opplyser forsvaret. Jagerflyene fulgte Ryanair-flyet helt fram til Gardermoen, hvor de ble stående for å fylle drivstoff, før de returnerte til Danmark.

Ruteflyet ble parkert ved utkanten av Oslo lufthavns område, og bombegruppa satte raskt i gang undersøkelser av flyet. Litt før klokken 18 fredag opplyste jourhavende jurist Qasim Bhatti i Øst politidistrikt til VG at søket var avsluttet uten at det var funnet noen bombe.

Det var på nettopp Stansted flyplass i London at også Ryanair-flyets tur mot Oslo startet fredag. Ruteflyet var på vei til Gardermoen da trusselmeldingen kom. Politiet vet ikke om 51-åringen reiste alene, eller om han var en del av et reisefølge.

To danske F-16 jagerfly ble fredag formiddag observert på vei nordover i svært høy hastighet over Jylland.

Flere nyheter: