reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Britisk økonomi krympet med over 20 prosent andre kvartal, og landet er dermed inne i sin største resesjon i nyere historie. Foto: AP / NTB scanpix

Britisk økonomi krympet med over 20 prosent

Koronakrisen har rammet Storbritannia knallhardt. Landets økonomi krympet med 20,4 prosent i andre kvartal, men juni-tallene gir grunn til gryende optimisme.

Av NTB | 12.08.2020 09:02:47

Medisin og helse: Den voldsomme økonomiske nedgangen kom i kjølvannet av smittefrykt og myndighetenes svært omfattende smitteverntiltak.

Fallet på 20,4 prosent er det største siden britiske myndigheter begynte å registrere denne typen statistikk på 1950-tallet.

Bruttonasjonalproduktet (BNP) falt nesten ti ganger så mye som i det verste kvartalet under finanskrisen. Den største nedgangen den gang var på 2,1 prosent, ifølge Financial Times.

Resesjon er definert som to påfølgende kvartaler med negativ økonomisk vekst.

– Det er på det rene at Storbritannia nå er inne i den største resesjonen som noensinne er registrert, konstaterer landets statistiske sentralbyrå ONS.

Rundt 730.000 stillinger har forsvunnet fra britiske selskaper siden mars. Det fryktes at arbeidsledigheten vil fortsette å stige etter hvert som myndighetenes økonomiske støttetiltak trappes ned.

BNP-fallet i denne perioden – målt i forhold til foregående kvartal – var kraftigere i Storbritannia enn i noe annet stort europeisk land. I første halvår var Spania det eneste sammenlignbare europeiske landet med et større fall, ifølge Financial Times.

I USA krympet økonomien i andre kvartal med 10,6 prosent. Nedgangen i Storbritannia var dermed mer enn dobbelt så kraftig.

– Økonomien begynte å hente seg inn igjen i juni, etter at butikkene gjenåpnet, fabrikkene trappet opp produksjonen og husbyggingen tok seg opp igjen, sier statistiker Jonathan Athow i ONS.

Til tross for den kraftige rekyleffekten venter den britiske sentralbanken en økonomisk nedgang på 9,5 prosent for hele 2020.

Prognosen er noe mindre dramatisk enn tidligere i år, da banken spådde en nedgang på 14 prosent. Dette ville vært den kraftige økonomiske nedgangen i Storbritannia på nesten 300 år.

I årets tre første måneder krympet det britiske bruttonasjonalproduktet med 2,2 prosent. Med den kraftige nedgangen i andre kvartal, er britenes første resesjon siden 2009 et faktum.

Hoteller, restauranter, puber og reiseliv er blant næringene som ble hardest rammet i andre kvartal.

ONS la onsdag også fram månedstall, og disse var noe mer oppløftende. I juni vokste økonomien med hele 8,7 prosent, sammenlignet med måneden før.

(©NTB)

Flere nyheter: