Menu
Feirende brexit-tilhengere på Parliament Square i London fredag kveld. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB scanpix

Britisk avis: Brexit skjedde!

Brexit got done! skriver tabloidavisa Daily Mail, etter at Storbritannia omsider er offisielt ute av EU.

Av NTB | 01.02.2020 10:15:57

Økonomi og næringsliv: Utmeldingen av unionen skjedde formelt ved midnatt natt til lørdag, etter at statsminister Boris Johnson utallige ganger har krevd «get brexit done».

Over Daily Mails tittel i sin nettutgave er det bilder av et feirende folkehav av brexit-tilhengere på Parliament Square i London.

– Storbritannia forlater ENDELIG EU, skriver The Sun, som også melder om gledesscener over hele landet.

– Folket har overvunnet establishmentet. Den virkelige vinneren i kveld er demokratiet, sa brexit-general og leder for Brexitpartiet Nigel Farage under feiringen på Parliament Square.

Brexit er på ingen måte «done», fastslår avisa, som minner om at Storbritannia nå skal i gang med omfattende handelsforhandlinger med EU.

Konservative The Telegraph skriver at Johnson gjør forberedelser for å kunne innføre omfattende grensekontroll av varer fra EU-land. Formålet skal være å øke presset på EU i de kommende forhandlingene.

– Vi planlegger full sjekk av alle importvarer fra EU. Eksportdeklarasjoner, sikkerhetsdeklarasjoner, helsesjekk av dyr, sier en ikke navngitt regjeringskilde til avisa.

Bitterheten er særlig utbredt i Skottland, der mange opplever at de blir dratt ut av EU mot sin vilje. Den skotske tabloidavisa Daily Record mener Storbritannia nå blir «isolert, verre stilt, svakere og splittet».

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon har trappet opp sitt krav om en ny folkeavstemning om å melde Skottland ut av Storbritannia. Kun med full løsrivelse kan skottene beholde nærheten til EU, mener Sturgeon, som blant annet frontet kravet under et besøk i Oslo nylig.

Mer venstreorienterte og EU-orienterte The Guardian forsøker på sin side å helle litt kaldt vann i blodet til dem som nå tenker «oppdrag utført».

Følelsene rundt brexit er naturlig nok svært blandede i et land der rundt halvparten av befolkningen ville ut av EU, mens nesten like mange ville fortsette medlemskapet.

(©NTB)

Flere nyheter: