Menu
Vaksinestriden mellom EU og den svensk-britiske legemiddelgiganten AstraZeneca har fått EU til å innføre tiltak som skal hindre eksport av vaksiner til Nord-Irland, selv om brexitavtalen skulle sikre fri eksport av alle varer. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

Britene ber om forklaring etter eksportkontroll

EUs eksportkontroll på koronavaksiner gjelder også Nord-Irland, selv om brexitavtalen skulle sikre fri eksport av alle varer. Storbritannia ber om forklaring.

Av NTB | 29.01.2021 22:23:08

Politikk: Den britiske statsministeren Boris Johnsons kontor sendte fredag kveld ut en uttalelse der de ber om en rask forklaring, melder BBC.

– Storbritannia har juridisk bindende avtaler med vaksineleverandører og venter ikke at EU, en venn og alliert, vil gjøre noe for å forstyrre oppfyllelsen av disse kontraktene, heter det i uttalelsen, der det også henvises til viktigheten av å opprettholde fredsavtalen for Nord-Irland, den såkalte Langfredagavtalen.

EU innførte fredag et system som innebærer at legemiddelselskaper må registrere all eksport av vaksiner som er produsert i EUs medlemsland. Ordningen blir innført etter at legemiddelselskapet AstraZeneca har varslet om mindre vaksineleveranser enn EU var forespeilet, samtidig som selskapet nekter å gi EU vaksiner som er produsert i Storbritannia.

Lederen for det probritiske partiet DUP, Arlene Foster, reagerer kraftig på EUs avgjørelse og kaller det en «utrolig fiendtlig handling»

Den særskilte protokollen for Nord-Irland er laget for å unngå en såkalt hard grense mellom Nord-Irland og EU-landet Irland.

Ifølge en talsmann for den britiske statsministerens kontor har EU unnlatt å varsle Storbritannia om sine handlinger knyttet til Nord-Irland-protokollen. Han sier videre at Storbritannia vurderer nøye hva neste steg vil bli.

Uttalelser fra Frankrikes president Emmanuel Macron fredag har også vekket reaksjoner i Storbritannia. I et intervju med en gruppe medier, blant dem The Guardian, uttalte han at vaksinen fra AstraZeneca så ut til å være «kvasi-ineffektiv» på personer eldre enn 65.

Han innrømmet imidlertid at han ikke hadde tall eller ytterligere informasjon å vise til, skriver avisen.

Grunnen er at EU frykter at bestemmelsen om fri eksport til Nord-Irland kan misbrukes av Storbritannia for å unngå eksportkontroll på vaksiner, melder BBC.

Fredag ringte også den britiske ministeren Michael Gove til EU-kommisjonens visepresident Maros Sefcovic for å uttrykke bekymring.

(©NTB)

Flere nyheter: