Menu
Terrordømte Anders Behring Breivik under rettssaken i vinter da han begjærte seg prøveløslatt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Breivik varsler nytt søksmål mot staten

Anders Behring Breivik varsler nytt søksmål mot staten og vil tvinge fram slutt på isolasjonen.

Av NTB | 26.08.2022 10:20:52

Økonomi og næringsliv: Det fremgår av et prosessvarsel sendt fra Breiviks prosessfullmektig Øystein Storrvik.

Det var Aftenposten som først meldte om saken.

Breivik ble tidligere i år flyttet fra Skien fengsel til Ringerike fengsel. Der har det ikke blitt noen fremgang i soningsforholdene når det gjelder menneskelig kontakt, opplyser Storrvik til NTB.

– Han har ikke kontakt med andre enn fengselsbetjenter, noe som ikke er tilstrekkelig med tanke på menneskelig kontakt. Han er nødt til å ha kontakt med andre enn kun fengselsbetjenter, sier Storrvik, som sier dette er et klart brudd på menneskerettighetene.

Det er staten ved Justis- og beredskapsdepartementet som saksøkes siden Kriminalomsorgen ligger under dem. Departementet opplyser til Aftenposten at de tar varselet om søksmål til etterretning.

Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli opplyser til NTB at de ikke ønsker å kommentere saken.

I våres ble han altså flyttet til Ringerike fengsel, som i likhet med Skien har en egen høysikkerhetsavdeling. Der sitter Breivik alene, isolert fra andre innsatte.

De fysiske soningsforholdene har imidlertid blitt mer omfattende og mer tilrettelagt, opplyser Storrvik. Breivik har i tillegg fått mer kontakt med fengselsbetjenter enn han har hatt tidligere. Dette er imidlertid langt fra nok, sier Storrvik.

– Han ønsker en mer normalisert situasjon, et skritt i riktig retning mot mer kontakt. Alle vet hvor lenge han har sittet isolert og holdt unna andre fanger, sier Storrvik.

Ringerike fengsel ligger ved Tyrifjorden, på andre siden av der Utøya ligger. Det er omtrent en mil i luftlinje mellom fengselet og øya der Breivik drepte 69 personer i 2011.

Breivik fikk delvis medhold av tingretten, men lagmannsretten frikjente staten på alle punkter året etter.

Breivik anket saken videre inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg, men den ble avvist også der.

I vinter ble det gjennomført rettssak da Breivik begjærte seg prøveløslatt siden han hadde sonet minstetiden på ti år. Begjæringen ble ikke tatt til følge.

Breivik er dømt til 21 års forvaring for terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011. Han ble flyttet fra Ila fengsel til Telemark fengsel i Skien høsten 2013.

Det er ikke første gang Breivik saksøker staten. I 2015 saksøkte han staten for brudd på menneskerettighetene i forbindelse med soningsforholdene. Rettssaken i Oslo tingrett ble av sikkerhetsmessige årsaker holdt i høysikkerhetsfengselet i Skien i 2016.

Flere nyheter: