reklame for Utvik Autoservice
Menu
Luiz Henrique Mandetta (i bakgrunnen) fikk sparken som helseminister i Brasil i april, og ble erstattet av Nelson Teich (foran). Nå går også han av etter å ha røket uklar med president Jair Bolsonaro om hvordan koronapandemien skal bekjempes. Foto: AP / NTB scanpix

Brasils helseminister går av i protest mot Bolsonaro

Brasils helseminister Nelson Teich gir seg etter under én måned i jobben. Årsaken er uenighet med president Jair Bolsonaros håndtering av koronakrisen.

Av NTB | 15.05.2020 20:17:36

Politikk: Forgjengeren Luiz Henrique Mandetta fikk sparken 16. april, også han etter å ha kommet på kant med Bolsonaro.

Presidenten er sterkt imot sentrale smitteverntiltak som går ut på at folk holder seg hjemme for å hindre spredning.

Bolsonaro vil i stedet bruke hydroksyklorokin for å behandle covid-19. I likhet med Mandetta gikk Teich imot dette, med henvisning til studier som viser at malariamedisinen har liten om noen effekt, men mange mulige bivirkninger.

– Én gruppe fokuserer på folk og helse, mens den andre fokuserer på markedet, bedrifter og penger, skrev Teich nylig i et innlegg.

Brasil, som har over 210 millioner innbyggere, har 206.000 påviste tilfeller av koronasmitte. Svært få i forhold til folketallet er imidlertid testet, og eksperter anslår at opptil 15 ganger flere kan være smittet av viruset.

Drøyt 14.000 koronasmittede er hittil døde i Brasil, men også dette tallet er ifølge ekspertene trolig altfor lavt.

Presidenten er også på kant med myndighetene i flere delstater og byer i Brasil, som på eget initiativ har innført strenge tiltak i et forsøk på å bremse smittespredning.

Ifølge Bolsonaro er nedstengningen av Brasil unødvendig og knusende for landets økonomi, som ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) kommer til å krympe med minst 5,3 prosent i år.

Teich er også kritisk til Bolsonaros ønske om raskt å gjenåpne landets økonomi, og han ble ikke konsultert da presidenten nylig kunngjorde at sportsanlegg og frisører kunne åpne dørene. Også forgjengeren advarte mot forhastet gjenåpning.

Bolsonaro har hisset på seg mange ved å sammenligne koronaviruset med «en liten influensa» og han har også fordømt det han kaller «hysteriet» rundt pandemien.

(©NTB)

Flere nyheter: