Menu
Brasil har fullgodkjent vaksinen utviklet av Oxford-universitetet og legemiddelselskapet AstraZeneca. Her får en mann en dose av Sinovac-vaksinen, den andre som er godkjent i landet, i Brasilia. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

Brasil fullgodkjenner AstraZeneca og bestiller mer Sputnik

Brasil har fullgodkjent vaksinen utviklet av Oxford-universitetet og legemiddelselskapet AstraZeneca og er trygg på vaksinen trass gransking i flere land.

Av NTB | 13.03.2021 02:08:15

Medisin og helse: Helsemyndighetene i landet sier det ikke er noen fare knyttet til bruken av koronavaksinen og har oppgradert vaksinens status fra nødgodkjenning til full godkjenning.

– Risikoen oppveies av fordelene, opplyses det.

Avgjørelsen kommer etter at land som Danmark, Norge, Bulgaria og Thailand har satt vaksinen på pause etter meldinger om blodpropp hos personer som har blitt vaksinert.

Verdens helseorganisasjon WHO mener det ikke er grunn til å stoppe vaksineringen og sier AstraZeneca er en «utmerket vaksine». AstraZeneca selv sier at vaksinen ikke gir høyere risiko for blodpropp.

Brasils legemiddeltilsyn Anvisa har også godkjent medikamentet Remdesivir til behandling av covid-19 selv om WHO har frarådet all bruk.

I mellomtiden brukes AstraZeneca og den kinesiske vaksinen CoronaVac. Begge krever to doser. Om lag 9,3 millioner har fått én dose, mens omtrent 3,3 millioner innbyggere er fullvaksinerte.

Fredag registrerte landet 2.216 koronarelaterte dødsfall. Det er tredje dag på rad at dødstallet knyttet til pandemien overstiger 2.000. Det samlede dødstallet har steget til 275.105, det nest høyeste i verden bak USA.

EUs legemiddeltilsyn (EMA) sa fredag at kraftig allergisk reaksjon er lagt til på EUs liste over mulige bivirkninger fra AstraZenecas koronavaksine.

Hardt rammede Brasil har strevd med å skaffe nok vaksiner til sine 212 millioner innbyggere og har kjøpt 10 millioner doser av den russiske vaksinen Sputnik V. Den må imidlertid først godkjennes.

(©NTB)

Flere nyheter: