powergym
Menu
Illustrasjonsfoto: Jørn Bærheim / NTB scanpix

Brannfare langs hele vestlandskysten

Brannvesen i flere fylker ber folk være ekstra varsomme når de gjør opp ild ute. Det er svært tørt mange steder, og gressbranner kommer stadig ut av kontroll.

Av NTB | 17.03.2018 14:59:29

Ulykker og naturkatastrofer: Så langt er det ikke meldt om personskader, men fredag brant en låve ned i Møre og Romsdal.

Alle bålbrenninger og lyngbrenninger må varsles til brannvesenet, presiserer 110-sentralen i Haugaland og Sunnhordland.

Både i Hordaland og Møre og Romsdal meldes det om branner ute av kontroll lørdag. Det gjaldt blant annet en lyngbrann ved Kleivanest i Herøy kommune og en i Giske kommune.

Brann nummer 16 ble varslet litt etter klokka 18, melder NRK. Senere på kvelden begynte det å brenne i en transformator i Bergshagen i Volda. Brannvesenet meldte om kraftig røykutvikling.

Det er lenge siden det har kommet nedbør på Vestlandet. Solskinn og vind tørker opp gammelt gress og løv etter vinteren. Det øker brannfaren. Flere steder på Vestlandet er det innført generelt bålforbud, inkludert bråtebrenning. Det gjelder blant annet i Sande, Ulstein, Hareid og Ålesund-regionen.

I Hordaland måtte Lindås og Meland brannvesen slukke en gressbrann på 200–300 kvadratmeter i Gjervika. Brannen startet da et bål kom ut av kontroll.

– Folk må tenke på at gnister fra et bål kan tenne på landskap 100 meter lenger borte, sier innsatsleder Nils Medaas.

Inntil 18-tiden lørdag hadde det kommet inn ni meldinger om gress- og lyngbranner i Hordaland. I Møre og Romsdal var sju gress- og lyngbranner lørdag – i Sande, Herøy, Giske, Hareid, Vanylven og Ørsta. Alle ble etter hvert slukket.

Litt etter klokka 18 ble det meldt om en ny bråtebrann i Solund som er ute av kontroll.

Operatør Christer Skei ved 110-sentralen i Hordaland ber folk gå inn på sikkerhverdag.no og lese om bålbrenning før de tar med seg fyrstikker på tur.

(©NTB)