Menu
Politihelikopter over siloanlegget på Lena i Østre Toten. Foto: Jon Olav Andersen/Totens Blad / NTB scanpix

Brann i siloanlegg på Toten – fare for støveksplosjon

Tre personer er sendt til sykehus etter en brann i et siloanlegg på Lena i Toten. Det er fare for flere eksplosjoner og politiet har sperret av området.

Av NTB | 14.07.2020 12:17:59

Ulykker og naturkatastrofer: Alle nødetater rykket ut til stedet etter at det ble meldt om en eksplosjonsartet brann klokken 5.22 natt til tirsdag.

– Det siste vi fikk fra innsatsleder på stedet, er at brannvesenet begynner å føle at de har en viss form for kontroll på brannen, men det er svært vanskelig forhold å arbeide under, forteller operasjonsleder Kjartan Waage i Innlandet politidistrikt til NTB i 11.30-tiden tirsdag.

Operasjonslederen legger til at det eksisterer en fare for nye eksplosjoner

– Vi vet ikke hvor stor fare det er, men det er mye kornstøv i siloen, sier Waage.

Det er Felleskjøpet Agri som eier anlegget på Lena på Østre Toten.

– Vi har satt inn beredskapsgruppen vår, som kan bidra til å hjelpe brannvesenet, forteller Thomas Skjennald, kommunikasjonssjef i Felleskjøpet, til Nationen.

– Til sammen er fire personer skadd. Tre er sendt til sykehus og en til legevakt, fortalte operasjonsleder Haagen Løvseth til NTB tirsdag morgen.

Blant de skadde er det både brannfolk og ansatte ved siloen, og en person har fått brann- og fallskader, ifølge operasjonslederen.

– En person er til dels alvorlig skadd, og de to andre har moderate skader, sier kommunikasjonsdirektør Frank Byenstuen i Sykehuset Innlandet til Oppland Arbeiderblad.

Inne i siloen var det biprodukter fra produksjon av solsikkeolje, skriver NRK.

Det er fremdeles store brannmannskaper på stedet som jobber med slokningsarbeidet. Et politihelikopter er rekvirert for å få oversikt over siloen fra lufta.

Det er opprettet en sikkerhetssone på 100 meter rundt brannstedet, og to husstander med tre personer er evakuert.

– Det har pågått arbeid på stedet siden mandag ettermiddag. Det var allerede da en brann i siloanlegget. Så har det vært jobbet med å fjerne det som tidligere hadde brent. I den forbindelse har det oppstått en ny eksplosjonsartet brann, sier Løvseth.

(©NTB)

Flere nyheter: