Menu
Da NTB var på stedet ved 1-tiden natt til søndag var det ikke lenger synlige flammer fra brannen i firemannsboligen i rasområdet i Gjerdrum. Foto: Terje Pedersen / NTB

Brann i rekkehus i skredområdet i Gjerdrum slokket

Brannen i et rekkehus i det evakuerte skredområdet på Ask i Gjerdrum ble slukket natt til søndag. Huset står rett ved skredkanten og var fraflyttet.

Av NTB | 19.12.2021 02:08:28

Ulykker og naturkatastrofer: Politiet ble varslet om brannen via 110-sentralen klokken 22.40. Ved 0.30-tiden meldte brannmannskapene på stedet at de var over i en etterslokkingsfase.

– Det ble blant annet brukt en slokkerobot. Mannskapene fikk også bruke vann i slokkearbeidet, forteller operatør Thomas Silva ved Øst 110-sentral til NTB natt til søndag.

Lørdag kveld sa politiet at de ville være forsiktige med vann i slokkearbeidet, på grunn av skredfaren, men spørsmålet skulle drøftes med NVE.

Politiet ønsker ikke å si noe om mulig brannårsak.

– Det er det altfor tidlig å si noe om, sier operasjonsleder Finn Håvard Aas i Øst politidistrikt til NTB. Han legger til at de ikke har fått meldinger om fyrverkeribruk i området.

13 personer ble reddet opp av rasgropen i løpet av de første timene, men ti personer mistet livet. Flere av dem var savnet over lengre tid før de ble funnet omkommet. Den siste omkomne ble funnet 25. mars.

– Det er lite som skal til før det vekker engstelse og frykt i det området. Vi har et ressurssenter som har drevet med psykososial oppfølging etter raset i fjor, og de har nå åpnet dørene i Kulturhuset, forteller ordføreren, som legger til at det allerede har begynt å komme folk til huset.

Brannen startet i et rekkehus med fire boliger. Øst 110-sentral opplyste først at de ville la huset brenne ned, siden det ble vurdert som for risikabelt for brannmannskapene å arbeide innenfor det avsperrede området.

Et av norgeshistoriens største kvikkleireskred gikk på Ask i Gjerdrum 30. desember 2020. Et område på 300 ganger 700 meter raste ut, og 14 bygninger med 31 boenheter forsvant i skredet. Enkelte bygninger ble flyttet opp mot 400 meter.

Ordfører Anders Østensen i i Gjerdrum forteller natt til søndag til NRK at kommunen har satt inn ekstra ressurser for å møte innbyggernes behov i forbindelse med brannen.

(©NTB)

Flere nyheter: