Menu
Tidligere visepresident Joe Biden ser ut til å hevde seg igjen i kampen om å bli Demokratenes kandidat til å utfordre Donald Trump i presidentvalget. Foto: Gerry Broome / AP / NTB scanpix

Brakseier for Biden i South Carolina

Med over 48 prosent av stemmene vant Joe Biden en overbevisende seier i primærvalget i South Carolina. Rivalen Bernie Sanders fikk 20 prosent.

Av NTB | 01.03.2020 09:46:14

Politikk: South Carolina var den første store testen etter at den tidligere visepresidenten gjorde det svakt i Nevada, New Hampshire og Iowa. Bernie Sanders gjorde det overraskende godt i disse valgene og seilte opp som en uventet favoritt.

Men velgerne i South Carolina ville det annerledes. Da 99 prosent av stemmene var telt opp, hadde Biden 48,4 prosent av stemmene og Sanders 20 prosent. Målingene viser at Biden ligger an til å vinne 31 av delstatens 54 delegater, mens Sanders får 10.

– Vi er svært godt med i dette løpet. Vi har akkurat vunnet, og vi har vunnet stort takket være dere, sa en strålende fornøyd Biden og takket velgerne fra talerstolen sent lørdag kveld.

Biden er en mer moderat politiker enn Bernie Sanders, som i USAs politiske kontekst framstår som radikal.

Med en overbevisende seier i South Carolina kan Biden håpe på fortsatt medgang på supertirsdagen 3. mars, når 14 delstater skal avgjøre hvem de vil gå inn for.

Biden fikk tre ganger større oppslutning enn Sanders blant svarte velgere i South Carolina, melder ABC News.

Mens den tidligere visepresidenten vant støtten fra 60 prosent av de svarte velgerne, oppnådde Sanders bare støtte fra 17 prosent i denne velgergruppen.

Elizabeth Warren, som på mange måter er like radikal som Sanders, hadde ikke like godt gjennomslag hos velgerne i South Carolina og fikk bare 7,1 prosent av stemmene. Det var likevel mer enn dobbelt så mye som senator Amy Klobuchar. Hun satt igjen med 3,1 prosents oppslutning.

Han kunngjorde da at han trekker seg fra hele den demokratiske nominasjonskampen.

– Jeg sa at hvis jeg ikke ser en vei til å vinne, ville jeg stanse kampanjen. Og ærlig talt, jeg kan ikke se en vei der jeg kan vinne, sa Steyer til sine tilhengere i South Carolina lørdag kveld, skriver ABC News.

– Søvnige Joe Bidens seier i South Carolina bør sette en stopper for Mini-Mikes vits av en valgkamp. Etter den verste oppvisningen i noen presidentdebatt noensinne har Biden tatt mange av Mini-Mikes få velgere, tvitret presidenten etter at valgdagsmålingene forelå.

Milliardær Bloomberg lanserte seg selv som kandidat ettersom han anser at ingen av de andre kandidatene er kapable til å slå Trump i presidentvalget.

Så langt har ikke Bloomberg deltatt i Demokratenes nominasjonsvalg, men han driver en omfattende valgkamp og håper å slå gjennom på supertirsdagen.

Med sin overlegent store formue har han hittil brukt flere hundre millioner kroner på sin deltakelse i valgkampen. I forkant av supertirsdagen har han varslet en tale på tre minutter på to store TV-stasjoner, uten å ha opplyst hvor mye dette koster ham.

Etter resultatet lørdag klatret Biden opp til andreplass på TV-stasjonen CNNs liste over de aktuelle Demokratiske kandidatene – en solid framgang etter en elendig start på nominasjonskampen.

De andre kandidatene måtte dele på de resterende 30 prosent av stemmene. Tom Steyer endte på tredje plass med 11,3 prosent av stemmene, mens oppslutningen om Pete Buttigieg raste sammenlignet med valgene i de tidligere statene. Den tidligere ordføreren fikk 8,2 prosent av stemmene.

Da valgresultatene begynte å tikke inn lørdag kveld, innså forretningsmann og klimaforkjemper Tom Steyer at han ikke kom til å vinne kampen om velgerne i delstaten hvor han har satset tungt.

President Donald Trump har kommet med en slags gratulasjon til Biden og håper lørdagens resultat vil føre til at Michael Bloomberg kaster inn håndkleet.

(©NTB)

Flere nyheter: