Menu
Ingeborg Arvola fikk Brageprisen for romanen «Kniven i ilden», som er en del av den historiske trilogien om hennes tipp-tipp-tipp-oldemor Brita Caisa Sipajærvi. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Bragepris for skjønnlitteratur gikk til Ingeborg Arvola

Med romanen «Kniven i ilden» vant Ingeborg Arvola årets Bragepris for beste skjønnlitteratur.

Av NTB | 24.11.2022 19:07:39

Kultur og underholdning: Det ble klart da årets bragepriser ble delt ut på Dansens Hus i Oslo torsdag.

Ingeborg Arvola fikk prisen for romanen «Kniven i ilden». Boken er en del av den historiske trilogien om Brita Caisa Sipajærvi med tittelen «Ruijan rannalla – Sanger fra Ishavet».

– Hovedpersonen er basert på Arvolas tipp-tipp-tipp-oldemor. Forfatteren løfter fram den kvenske og samiske kulturen og gir oss et unikt bilde av en historie som bør få større plass i vår kollektive hukommelse.

I boken skriver Arvola om alenemoren Brita Caisa som ønsker en ny start på livet i 1859 – og etter hvert innleder et idenskapelig kjærlighetsforhold med den gifte mannen Mikkel Asak.

– Her kjenner leseren på naturkreftene, og boken viser på mesterlig vis hvordan menneskene tilpasser seg årstidene og naturen. Romanen balanserer det barske og harde i naturen og livet og det ømme og fine i kjærligheten mellom Brita og Mikkel. Både naturen og kjærlighetsforholdet er beskrevet med en intensitet som gjør at leseren blir dratt inn i historien, menneskene og landskapet, skriver juryen i sin begrunnelse.

Brageprisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen. Stiftelsen har som formål å utbre interessen for god skriftkultur.

(©NTB)

Flere nyheter: