Menu
Politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt ber innstendig publikum om flere tips etter den antatte bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen 31. oktober i fjor. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

BORTFØRINGEN: Politiet aner ikke hvor Hagen er skjult

Den forsvunne Anne-Elisabeth Hagen kan bli holdt skjult hvor som helst. Politiet ber folk se etter og varsle om unormal aktivitet i nabolaget.

Av NTB | 11.01.2019 16:41:31

Kriminalitet og rettsvesen: Blant tingene politiet som etterforsker den antatte bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen (68) ber folk merke seg, er personer som endrer atferd, og folk som gjør unormale innkjøp, for eksempel av gjenstander som kan brukes til å holde kontroll på en person.

– Det kan være kvinneklær eller produkter for kvinner, ikke bare fra tiden rundt 31. oktober, men også etterpå. Vi vet ikke hvor den bortførte blir holdt skjult. Det kan være i nærområdet, i Norge eller utenfor landets grenser, sa etterforskningsleder Tommy Brøske ved Øst politidistrikt under en pressekonferanse fredag.

Det må være et sted der det er mulig å oppbevare personer overt tid – som hytter, leiligheter eller hus. ifølge Brøske.

Hovedhypotesen politiet jobber etter – at kvinnen er bortført fra hjemmet sitt – er verken styrket eller svekket siden politiet gikk ut offentlig med saken, opplyser han. Politiet trenger tips og informasjon fra publikum for å komme seg videre.

Politiet ber om tips fra publikum om aktivitet i perioden før 31. oktober i fjor som kan indikere et skjulested, i tillegg til den generelle oppfordringen til folk om å komme med observasjoner, tips og opplysninger som kan ha en relevans for etterforskningen.

Politiet tror Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) ble bortført fra sitt hjem i Sloraveien på Lørenskog morgenen eller formiddagen 31. oktober i fjor. Først onsdag, over ti uker etter bortføringen, gikk politiet offentlig ut med saken. Etterforskningen var blitt holdt hemmelig på grunn av grove trusler mot kvinnens liv og helse.

– Ingen av de tre har meldt seg siden i går, og vi oppfordrer dem igjen om å gjøre det. Samtidig oppfordrer vi andre som skulle sitte med opplysninger om hvem dette er, om å ta kontakt med oss, sier Brøske til NTB.

Han framholder at politiet ikke vet mer om de tre personene enn hva alle og enhver kan se på overvåkingsvideoene: to personer til fots, kledd i mørke klær som spaserer forbi innkjøringen til arbeidsplassen til Hagen, Futurum-bygget på Lørenskog, og en syklist med en typisk gul sykkeljakke.

Siden onsdag er det meldt inn totalt 250 tips til politiet, blant dem flere som gjelder om personene på videoene og området rundt Futurum-bygget.

Gjerningspersonene skal ha krevd 9 millioner euro, utbetalt i den vanskelig tilgjengelige kryptovalutaen monero. Kravet framkommer i det politiet har omtalt som «et skriftlig dokument» som er etterlatt hjemme hos ekteparet Hagen. Beskjeden var ifølge NRK formulert på tettskrevne ark, printet ut og skrevet på en blanding av norsk, østeuropeisk eller «Google translate».

Brøske bekrefter at det er fremmet krav om løsepenger i en kryptovaluta, men vil ikke gå i detalj.

Etterforskerne står tilsynelatende uten avgjørende kunnskap på sentrale områder så langt i saken: de vet ikke hvem som er motparten, kommuniserer ikke med de antatte gjerningspersoner og aner ikke hvor kona til forretningsmannen og kraftmilliardæren Tom Hagen (68) holdes skjult.

– Vi trenger opplysninger om mulige skjulesteder. Et slik skjulested kan for eksempel identifiseres ved unormal aktivitet, personer, ukjente kjøretøy, tildekte vinduer eller rehabiliterte arbeidsplasser som tas i bruk, sier Brøske til NTB.

Verken de to mennene eller syklisten som ble fanget opp av et overvåkingskamera utenfor Tom Hagens kontorer i Futurum-bygget på Rasta samme morgen kona ble borte, har tatt kontakt med politiet etter torsdagens oppfordring.

Kryptokontoen gjerningspersonen ber om å få løsepengene overført til, ble opprettet kort tid etter publiseringen av en artikkel der Tom Hagens navn ble omtalt, ifølge NRK. Han har vært omtalt som en av Norges rikeste.

(©NTB)

Flere nyheter: