Menu
Arbeidere med ansiktsmasker i full sving på en tekstilfabrikk i Hangzhou i Kina, tross virusepidemien som i februar lammet den økonomiske aktiviteten i deler av landet. Foto: Chinatopix / AP / NTB scanpix

Børsene snudde etter varsler om krisetiltak

Både i Europa og Asia var det mandag børsoppgang etter at flere sentralbanker har varslet tiltak for å dempe effektene av viruskrisen.

Av NTB | 02.03.2020 11:31:43

Medisin og helse: Amerikanske børser startet opp mandag, og oppgangen ble stadig større. Dow Jones-indeksen endte til slutt med et byks på 5,1 prosent. Den bredere sammensatte S&P-indeksen steg 4,6 prosent, og teknologitunge Nasdaq gikk opp 4,5 prosent.

I Oslo steg hovedindeksen hele 3,5 prosent da aksjehandelen begynte, men endte til slutt med en svak oppgang på 0,4 prosent. I London endte børsen 1,2 prosent opp. Også oljeprisen steg betydelig, og mandag ettermiddag kostet et fat nordsjøolje 52 kroner.

Da børsen stengte i Tokyo tidligere mandag, hadde Nikkei-indeksen steget 0,95 prosent. Oppgangen i Shanghai ble på 3,15 prosent, mens Hongkong-børsen steg 0,62 prosent.

Utviklingen sto i skarp kontrast til forrige uke da spredningen av koronaviruset utløste børsfall som i flere land var de største siden finanskrisen for over ti år siden.

– Det kan hende at dette dreier seg om at nyhetene ikke er like ille som de kunne vært, sier Jeffrey Halley fra selskapet Oanda i en uttalelse idet aksjemarkedene var på vei oppover igjen.

Også USAs sentralbank har åpnet for tiltak for å bøte på virusfrykten som sendte indeksen S&P 500 ned hele 11 prosent i løpet av forrige uke.

Analytikere i finansgiganten Goldman Sachs skrev søndag at de forventer rentekutt både i USA, Storbritannia, Canada, Australia, India og Sør-Korea.

Også flere lands regjeringer varsler økonomiske krisetiltak. Regjeringen i Italia lover både skattekutt og større overføringer til helsevesenet, ifølge Financial Times.

Italia er et av landene med flest smittetilfeller utenom Kina. For å kunne gjennomføre økonomiske krisetiltak har italienske myndigheter bedt EU om tillatelse til en ytterligere økning av underskuddet på statsbudsjettet.

Den såkalte innkjøpssjefindeksen PMI stupte i februar til sitt laveste nivå noensinne. Tallene tydet på lavere økonomisk vekst enn under finanskrisen, ifølge Dagens Næringsliv.

Men etter å ha iverksatt ekstreme tiltak for å hindre virusspredning forsøker kinesiske myndigheter nå å få den økonomiske aktiviteten i gang igjen. Tross de lave PMI-verdiene tror kinesiske produksjonsbedrifter på økt produksjon i løpet av det neste året, ifølge magasinet Caixin.

Fortsatt er det Kina som har de aller fleste tilfellene av virussykdommen covid-19, og kinesiske myndigheter har sprøytet store pengesummer inn i finanssystemet for å dempe de økonomiske effektene av krisen.

I Japan pekte pilene først nedover da børsen åpnet mandag. Men stemningen snudde da landets sentralbank varslet ytterligere tiltak for å sikre stabilitet og tilstrekkelig likviditet i finansmarkedene.

Børsene steg mandag til tross for svært dystre tall fra Kinas industrisektor som ble offentliggjort i helgen.

(©NTB)

Flere nyheter: