reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Boris Johnson drøftet fredag kveld og lørdag tiltak for å bremse en ny variant av koronaviruset. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

Boris Johnson ventes å skjerpe koronatiltakene etter hurtig spredning av ny variant

Den nye varianten av koronaviruset som er oppdaget i Storbritannia, sprer seg hurtigere. Eksperter mener imidlertid at den nye varianten ikke er mer dødelig.

Av NTB | 19.12.2020 16:08:15

Medisin og helse: Nye tiltak ventes å bli kunngjort når statsminister Boris Johnson holder pressekonferanse om saken klokka 17 norsk tid.

Den britiske regjeringen har holdt krisemøte om saken både fredag kveld og lørdag, og mye tyder på at det nå kommer nye tiltak før jul, blant annet nevnes muligheten for nye regionale restriksjoner.

BBC melder lørdag ettermiddag at London sannsynligvis vil erklæres for et nivå fire-område, det samme vil Sørøst-England. Det er uklart hva dette vil innebære, siden det britiske systemet så langt har vært basert på tre nivåer. Et nivå fire vil da innebære enda strengere smitteverntiltak.

Planene for å trappe ned smittevernreglene i forbindelse med julefeiringen kan også bli rammet.

Den nye virusvarianten har fått navnet N501Y, og er så langt ikke oppdaget i Norge, opplyser Folkehelseinstituttet. Den er påvist ni ganger i Danmark. Danske Statens Seruminstitut mener den ikke er mer alvorlig enn det vanlige koronaviruset.

Regjeringen i Skottland skal lørdag ettermiddag også ha møte om situasjonen. Førsteminister Nicola Sturgeon sier ifølge BBC at det kan være nødvendig å trappe opp de preventive tiltakene for å hindre spredning. Det ventes at også hun vil holde en pressekonferanse senere lørdag der nye smitteverntiltak blir temaet.

Det har også vært møter mellom regionale representanter for England, Skottland, Wales og Nord-Irland om saken.

Så langt er det er det ikke grunn til å tro at det muterte viruset er mer dødelig eller at det er endret på en slik måte at behandlingsmetoder eller vaksiner påvirkes, føyer han til.

– Vi har varslet Verdens helseorganisasjon og fortsetter våre analyser av tilgjengelige data for å forbedre vår forståelse, heter det i en uttalelse fra Whitty.

Det er vanlig at virus muterer, og oppdagelsen av en ny variant er dermed ikke uventet.

Chris Whitty, den britiske regjeringens øverste medisinske rådgiver, sier datamodeller og den hurtige økningen i registrerte tilfeller i Sør-England er årsaken til at de mener den nye virusvarianten kan spre seg raskere.

(©NTB)

Flere nyheter: