Menu
Storbritannias statsminister Boris Johnson (t.v.), FNs generalsekretær António Guterres (t.h.) og Indias statsminister Narendra Modi under klimatoppmøtet i Glasgow mandag. Foto: Alastair Grant / Pool / AP / NTB

Boris Johnson: – Klokken er ett minutt på midnatt

– Tar vi ikke klimaendringene på alvor nå, vil det være for sent for våre barn å gjøre det i morgen, advarer Boris Johnson på klimatoppmøtet i Glasgow.

Av NTB | 01.11.2021 13:22:44

Vær: Den britiske statsministeren er vertskap for FN-møtet der over hundre stats- og regjeringssjefer deltar mandag og tirsdag.

– Klokken er ett minutt på midnatt, og vi er nødt til å handle nå, skal Johnson si i sin tale mandag ettermiddag, ifølge statsministerens kontor.

Han advarer om at det vil være for sent for våre barn å forsøke å bekjempe klimaendringene i framtiden.

På møtet i Glasgow skal forhandlere fra nesten alle verdens land diskutere gjennomføringen av Parisavtalen. I tillegg er miljøaktivister, organisasjoner, pressefolk og representanter for næringsliv til stede.

India er ett av få land som ikke har oppdatert sine utslippsmål i forkant av toppmøtet. Det er derfor knyttet spenning til om Modi vil kunngjøre nye målsettinger for å bremse Indias utslipp, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Da Støre møtte pressen i Glasgow mandag formiddag, pekte han på skogbevaring som en nøkkel for å nå klimamålene. Han varslet konkrete framskritt på dette området i Glasgow.

I tillegg viste han til at USA og EU har tatt et initiativ for å redusere utslipp av den kraftige klimagassen metan.

Både EU og Kina har vært rammet av energikrise, og prisen på gass, olje og også kull har gått i været. Analytikere mener dette kan gjøre det vanskeligere for landene i Glasgow å love kutt i bruken av fossil energi.

Jonas Gahr Støre mener nedbygging av fossil energi og utfasing av atomkraft er blant årsakene til de høye strømprisene i Europa.

– Atomkraft er faset ut, og det fornybare er ikke stabilt nok og oppe og går til å erstatte det, sa statsministeren i et kort møte med pressen i Glasgow mandag.

– Dette er et utfordrende bilde, la han til.

Heller ikke Russlands president Vladimir Putin tar turen til den skotske byen. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa mandag at han dropper møtet av sikkerhetshensyn.

Stormaktene som har størst påvirkning på klodens klima, møttes til G20-toppmøte i Roma i helgen. Her bekreftet de at de vil prøve å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Men de sa lite konkret om hvordan dette skal skje.

– Jeg forlater Roma uten av mine håp er blitt oppfylt – men i det minste er de ikke knust, skrev FNs generalsekretær Antonio Guterres på Twitter etter G20-møtet.

Også USAs president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron, Indias statsminister og Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) deltar på toppmøte-delen av klimakonferansen.

Glasgow-møtet holdes i kjølvannet av en sommer preget av ekstremvær og en høst preget av energikrise mange steder i verden.

Av alle verdens land er det Kina som har de desidert største klimautslippene. Kinas president Xi Jinping kommer likevel ikke til å være til stede i Glasgow.

(©NTB)

Flere nyheter: