Menu
Boris Johnson drøftet fredag kveld og lørdag tiltak for å bremse en ny variant av koronaviruset. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

Ny virusvariant sprer seg raskere

Storbritannias statsminister Boris Johnson sier den nye varianten av koronaviruset kan være opptil 70 prosent mer smittsom enn den vanlige.

Av NTB | 19.12.2020 17:53:01

Medisin og helse: Etter flere møter i regjeringen de siste timene kunngjorde den britiske statsministeren nye smitteverntiltak lørdag.

Så langt har det vært tre nivåer i det britiske systemet, der områder i nivå 3 har hatt de mest omfattende smitteverntiltakene. Nå innføres et fjerde, enda strengere nivå i London og regionen Sørøst-England.

Ifølge Johnson kan det nye viruset innebære at smittespredningstallet R øker med 0,4 eller mer.

– Dette sprer seg svært raskt, sier Johnson. Så langt er det ikke noe som tyder på at viruset er mer dødelig enn den gamle varianten eller at vaksinen ikke vil være effektiv mot det.

Reglene trer i kraft fra søndag morgen. Områdene der smittevernnivå 4 innføres, har så langt vært på nivå 3.

Innbyggere i nivå 4-områder må holde seg hjemme, med bare svært begrensede unntak. Butikker, treningssentre, fritidstilbud og andre tjenester som regnes som ikke samfunnskritiske må holde stengt. Folk må jobbe fra hjemmekontor hvis de kan.

Det innføres også reiserestriksjoner – folk kan ikke reise inn eller ut av kategori 4-områder, og de kan heller ikke overnatte utenfor hjemmet.

Ifølge Sir Patrick Vallance, den britiske regjeringen fremste vitenskapelige rådgiver, har imidlertid den nye varianten av viruset hele 23 endringer, noe som regnes som mye.

Den antas å ha dukket opp i London eller Kent i september. Viruset ser ut til å konkurrere ut den gamle varianten der det kommer, og i desember har det vært dominerende i London.

Den nye virusvarianten har fått navnet N501Y, og er så langt ikke oppdaget i Norge, opplyser Folkehelseinstituttet til NTB.

Den er påvist ni ganger i Danmark. Danske Statens Seruminstitut mener den ikke er mer alvorlig enn det vanlige koronaviruset.

Det har også vært møter mellom regionale representanter for England, Skottland, Wales og Nord-Irland om saken.

Så langt er det er det ikke grunn til å tro at det muterte viruset er mer dødelig eller at det er endret på en slik måte at behandlingsmetoder eller vaksiner påvirkes, føyer han til.

– Vi har varslet Verdens helseorganisasjon og fortsetter våre analyser av tilgjengelige data for å forbedre vår forståelse, heter det i en uttalelse fra Whitty.

De nye, svært strenge tiltakene vil sette et enda sterkere preg på julefeiringen. En plan om å myke opp besøksreglene i fem dager rundt jul er skrinlagt og vil nå bare gjelde første juledag.

Det er vanlig at virus muterer, og oppdagelsen av en ny variant er dermed ikke uventet.

Regjeringen i Skottland skal lørdag ettermiddag også ha møte om situasjonen. Førsteminister Nicola Sturgeon sier ifølge BBC at det kan være nødvendig å trappe opp de preventive tiltakene for å hindre spredning. Det ventes at også hun vil holde en pressekonferanse senere lørdag der nye smitteverntiltak blir temaet.

Chris Whitty, den britiske regjeringens øverste medisinske rådgiver, sa tidligere i helgen at datamodeller og den hurtige økningen i registrerte tilfeller i Sør-England er årsaken til at de mener den nye virusvarianten kan spre seg raskere.

(©NTB)

Flere nyheter: