Menu
Boris Johnson under et besøk i konteinerhavna i Tilbury i England mandag. Statsministeren har nå mottatt en rapport fra fest-gransker Sue Gray. Foto: Matt Dunham / Pool / AP / NTB

Boris Johnson har mottatt granskingsrapport

Boris Johnson har mottatt en rapport fra embetskvinnen Sue Gray, som gransker de sterkt kritiserte festene ved den britiske statsministerboligen.

Av NTB | 31.01.2022 12:50:13

kriminalitet og rettsvesen: Det melder flere medier mandag. – Vi kan bekrefte at Sue Gray har gitt statsministeren en oppdatering knyttet til granskingen, sier en talsperson for regjeringen.

Uttrykket «oppdatering» kan tyde på at det ikke er den hele og fulle rapporten som er overlevert regjeringen.

De kritiserte festene fant sted på tidspunkter da strenge koronaregler la store begrensninger på sosiale sammenkomster i Storbritannia.

Festene ved statsministerboligen blir imidlertid også etterforsket av politiet. De har bedt Gray om å begrense omtalen av hendelser som er under etterforskning.

Oppfordringen fikk britiske opposisjonspolitikere til å reagere kraftig. Liberaldemokratenes leder Ed Davey mener en sensurert rapport i praksis vil være et hvitvaskings-forsøk uten verdi.

En kilde i Johnsons eget konservative parti sier til The Guardian at en rapport med utelatte opplysninger kan framstå som en dekkoperasjon.

Ikke bare opposisjonen, men også en del representanter i Johnsons eget parti krever at han må trekke seg. Så langt har statsministeren nektet å gjøre det.

– Vi må vente og se utfallet av granskingene, sa Johnson tidligere mandag da han ble spurt om han selv mener han har begått feil.

Johnson har beklaget noen av sammenkomstene i Downing Street – men noen ganger med forbehold. Han har hevdet at han trodde en hagefest ved statsministerboligen i mai 2020 var et jobbarrangement, selv om invitasjonen inneholdt en oppfordring om å ta med egen alkohol.

Det ventes at mandagens rapport vil bli offentliggjort få timer etter at Johnson har fått den. Han skal etter planen svare på spørsmål om situasjonen i Underhuset.

Opposisjonen i Parlamentet beskylder Johnson for å ha brutt koronaregler og løyet til de folkevalgte.

(©NTB)

Flere nyheter: