Menu
Boris Johnson kunngjorde torsdag utenfor statsministerboligen 10 Downing Street at han går av som partileder og statsminister. Foto: Stefan Rousseau / PA / AP / NTB

Boris Johnson går av som partileder og statsminister

Boris Johnson bekrefter at han går av som leder for Det konservative partiet. Han forblir Storbritannias statsminister til det er valgt ny partileder.

Av NTB | 07.07.2022 14:01:11

Politikk: – Jeg vil at dere skal vite hvor trist det gjør meg å si fra meg verdens beste jobb. Men sånn er det, sa den britiske statsministeren på en pressekonferanse torsdag.

Han kunngjorde at han går av som partileder med umiddelbar virkning, men at han fortsetter å lede Storbritannia inntil det er utnevnt en erstatter.

Johnson utpekte torsdag en ny regjering han skal regjere landet midlertidig sammen med.

– Det er klart nå at de konservative parlamentarikerne mener det burde komme en ny leder av det partiet, og med det en ny statsminister, sier Johnson.

– En tidsplan vil bli kunngjort neste uke, sier Johnson.

De siste to dagene har 59 konservative politikere i og rundt Johnsons regjering sagt opp stillingene sine i protest mot statsministeren. Johnson sa senest onsdag kveld at han ikke ønsket å gå av.

– Grunnen til at jeg har kjempet så hardt de siste dagene for å kunne fortsette å levere på mandatet mitt var ikke bare fordi jeg ville gjøre det, men også fordi jeg følte det var min jobb, min plikt, og min forpliktelse til folket, sa han torsdag.

– La meg si dette, i politikken er ingen uunnværlig. Vårt strålende og darwinistiske system vil produsere en ny leder, slår han fast.

I talen sin understreket Johnson hvor stolt han var over det regjeringen hans har fått gjort, blant annet under pandemien og med brexit.

– Jeg er enormt stolt over det denne regjeringen har oppnådd med å få brexit gjennomført. Det har vært avgjørende for forholdet vårt til det europeiske fellesskapet og gjenvinne makten vår slik at dette landet kan lage sine egne lover.

Prosessen med å finne en ny partileder har han blitt enig med lederen for 1922-komiteen, Sir Graham Brady, om at skal starte allerede nå.

Johnson sier han vil gi den nye lederen av partiet så mye støtte som mulig.

Flere nyheter: