Menu
Brasils president Jair Bolsonaro kom med en kort uttalelse til pressen tirsdag etter valgnederlaget søndag. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

Bolsonaro erkjenner ikke valgnederlaget i Brasil, men overlater makten til Lula

Brasils president Jair Bolsonaro har ikke offentlig erkjent valgnederlaget, men går med på maktoverføringen til valgvinner Lula.

Av NTB | 01.11.2022 22:01:01

Kriminalitet og rettsvesen: Det var Bolsonaros stabssjef Ciro Nogueira som kunngjorde at presidenten vil overføre makten til venstreorienterte Lula da Silva. Det bekreftes også i en melding fra landets høyesterett. Selv nevnte ikke Bolsonaro verken valgnederlaget eller Lula da han tirsdag uttalte seg for første gang etter valgnederlaget.

Den sittende presidenten tapte valget søndag med knapp margin mot Lula.

Den 77 år gamle sosialdemokraten Lula fikk 50,9 prosent av stemmene, mens 67 år gamle Bolsonaro fra høyrefløyen fikk 49,1 prosent. Det er det tetteste valgresultatet i nyere tid i Brasil.

Under presidentperioden har han fått mye kritikk for dårlig håndtering av pandemien. Mer enn 680.000 brasilianere døde som følge av koronaviruset.

Da han tirsdag talte til pressen sa han at fordi høyresiden i Brasil har flertall i kongressen, vises fortsatt styrken til deres verdier – nemlig Gud, hjemland, familie og frihet.

– Drømmene våre er mer levende enn noen gang. Selv i møte med systemet, overvant vi en pandemi og konsekvensene av en krig, sa han.

Krigen i Ukraina har ført til prisøkning og spenninger flere steder i verden – også i Brasil.

– Jeg ble alltid stemplet som udemokratisk, men i motsetning til mine anklagere spilte jeg alltid innenfor grunnlovens grenser, sa han videre.

– Hvor som helst ellers i verden ville den beseirede presidenten ha ringt meg for å erkjenne sitt nederlag, sa Lula i seierstalen søndag kveld.

Lulas parti kunngjorde tirsdag at den påtroppende visepresidenten, Geraldo Alckmin, skal lede overgangsprosessen som begynner torsdag. Når Lula innsettes 1. januar 2023 blir det for hans tredje presidentperiode. Han var også Brasils president fra 1. januar 2003 til 1. januar 2011.

Men heller ikke Lula er en samlende figur i Brasil. Han satt fengslet i halvannet år etter å ha blitt dømt for korrupsjon, en dom som siden ble opphevet. Han har imidlertid også fått æren for å ha gjennomført reformer som løftet millioner av brasilianere ut av fattigdom.

Flere av Bolsonaros støttespillere har også hevdet at valget var uredelig, samt bedt som at kongressen og høyesterett oppløses.

I tillegg har myndighetene blokkert over tjue Telegram-grupper med over 150.000 medlemmer. Det skjer fordi flere av medlemmene tok til orde for en militær innblanding.

Landets høyesterett beordret trafikkpolitiet til å fjerne lastebilene og sjåførene fra veiene snarest. På ettermiddagen brasiliansk tid sa motorveipolitiet at de hadde fjernet 306 av sperringene, men mer enn 260 var fortsatt ikke fjernet.

Et flertall av høyesterettsdommerne slo fast at trafikkpolitiet har vært unnlatende og treige. Dersom politiet ikke etterlever ordren kan direktøren for avdelingen bli bøtelagt med mer enn 19.000 dollar per time og bli fjernet fra stillingen.

Påtalemyndigheten i delstatene São Paulo og Goias opplyser at de har startet etterforskning av veisperringene.

São Paulo er Brasils mest folkerike delstat og har landets største økonomi. Der førte veisperringene til trafikkork rundt den internasjonale flyplassen, som igjen førte til at flere titalls flyginger ble kansellert.

– Våre metoder for å demonstrere kan ikke være som de på venstresiden, sa Bolsonaro til pressen.

Han la til at han har alltid fulgt grunnloven, og vil fortsette med det.

– Selv om Bolsonaro ikke direkte er ansvarlig for disse protesthandlingene, er det ingen tvil om at alt han har gjort som president har skapt dette. Spesielt ved å stille spørsmål ved valgprosessen, sa Williams Gonçalves, professor i statsvitenskap ved Federal University av Rio de Janeiro.

Bolsonaro er den første sittende presidenten i Brasil til ikke å vinne gjenvalg siden landet avviklet militærdiktaturet i 1985.

Bolsonaro holdt tyst selv da hans nære allierte gikk ut og erkjente valgnederlaget hans, deriblant lederen for underhuset i kongressen, Arthur Lira.

I forkant av valget kom Bolsonaro gjentatte ganger med udokumenterte påstander om at valgsystemet i Brasil er preget av juks. Derfor hadde analytikere advart om at Bolsonaro kunne komme til å avvise resultatet.

Hundrevis av veier i Brasil var tirsdag sperret av lastebilsjåfører som satte kjøretøyene midt på travle motorveier for å blokkere trafikken. Det var for å protestere mot valgresultatet og kreve at Bolsonaro blir sittende som Brasils president.

I talen tirsdag takket Bolsonaro velgerne og oppfordret til ikkevoldelige demonstrasjoner.

Flere nyheter: